Gisteren beschreven we al 6 cruciale taken op het gebied van periodiek WordPress onderhoud. Vandaag voegen we daar nog 6 net zo belangrijke taken aan toe!
Cruciale taken op het gebied van periodiek WordPress onderhoud
#7. Test je WordPress snelheid
Een snelle website is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring, maar ook voor je SEO. Je kunt je WordPress snelheid testen met verschillende tools. Deze tools zijn voornamelijk gericht op het meten van de laadtijden. Echter is ook de Time To First Byte (TTFB) van belang; hiervoor kun je een TTFB test uitvoeren op je WordPress site. Op basis van de resultaten van deze tests kun je verschillende dingen doen om je site sneller te maken, zoals je afbeeldingen optimaliseren en een lazy load plugin installeren.
#8. Track (en verhelp) 404 foutmeldingen
Wanneer een bezoeker een paginaverzoek doet voor een pagina die niet bestaat, dan laat WordPress een 404 pagina zien. Meestal verschijnen 404 foutmeldingen omdat een bezoeker een typfout heeft gemaakt. Maar het kan ook dat zo’n foutmelding verschijnt omdat een pagina niet langer beschikbaar is. Dit is frustrerend voor je bezoekers, dus 404 foutmeldingen monitoren is zeker aan te raden. Daarnaast adviseren het optimaliseren van jouw 404 pagina.
#9. Zoek en fix dode links
Naarmate je website groeit, zullen sommige externe websites waar je naar gelinkt hebt (bijvoorbeeld in oudere blogberichten) niet meer bestaan. Sommige sites verhuizen naar andere locaties, andere verdwijnen gewoon. Het probleem van dode links is echter niet beperkt tot externe links – ook op je eigen site kunnen dode links voorkomen. Plugins zoals Broken Link Checker kunnen automatisch alle interne en externe links op je site controleren en jou een melding geven als er een dode link ontdekt wordt.
#10. Doe een content check
Je hebt voor de livegang van je site waarschijnlijk al de nodige aandacht besteedt aan je content. Maar het is goed om af en toe even te controleren of al je content nog wel up-to-date is. Neem de tijd om al je pagina’s door te lezen. Is wat er nu staat nog wel relevant? Kloppen de openingstijden nog? Zijn je contactgegevens correct? Heb je inmiddels een nieuw social media kanaal waar je nog geen link naar hebt gemaakt? Check ook deze 10 tools om 10 X betere content te creëren met WordPress!
#11. Verwijder niet-gebruikte afbeeldingen
Afbeeldingen kunnen de laadtijd van je webpagina’s verlengen. Misschien dat jij er zelf goed op let dat de afbeeldingen die je upload niet te zwaar zijn. Maar als je een multi-author site runt, bedenk dan dat anderen daar misschien geen rekening mee houden. Gebruik een plugin zoals Smush 3.0 voor het identificeren en comprimeren van te zware afbeeldingen en gebruik de afbeeldingen die niet op de site gebruikt worden uit de mediabibliotheek.
#12. Bekijk je WordPress security logs
Als het goed is heb je al een WordPress security plugin – zo niet, check dan onze lijst met de beste security plugins voor WordPress in 2020. Maar zelfs met een goede security plugin moet je de boel altijd goed in de gaten houden. Veel WordPress gebruikers hebben vaak niet eens door dat hun site gecompromitteerd is, tot ze ineens merken dat hun site traag is geworden, hun SEO ranking zakt of ze berichten ontvangen van verontruste bezoekers. Neem daarom af en toe even de site om de security logs van je site te controleren op verdachte activiteiten.