Hoe maak ik een wordpress website | WP Handleiding

Hoe maak ik en website

Er zijn heel veel verschillende manieren om een website te maken. Je kunt een website “from scratch” bouwen, maar daarvoor heb je wel kennis nodig van programmeertalen. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal handige platformen die ook de leken onder ons de mogelijkheid bieden om zelf een website te maken.

Heb je weinig technische kennis en wil je zelf een website maken, dan heb je drie dingen nodig:

Een domeinnaam registreren
Je domeinnaam is je internetadres. Die moet uniek zijn. Je kunt je domeinnaam zelf registeren, of dit laten doen door je hostingbedrijf. Je hebt al een domeinnaam vanaf 10 euro per jaar. Sommige domeinnamen kunnen echter behoorlijk in de kosten lopen.

Een hostingpakket afnemen
Je kunt al voor enkele tientjes per jaar een hosting account krijgen. Dit is de plek waar je website op de server wordt gezet en dus toegankelijk wordt gemaakt via het internet. Je krijgt je eigen inloggegevens en hebt vanaf elke plek toegang tot je server. Het enige dat je nodig hebt is een computer met internet.

Content Management Systeem
Een platform met een CMS is ideaal voor mensen die geen of weinig technische kennis hebben. Het zijn vaak heel uitgebreide programma’s waarmee je je site kunt opbouwen, een eigen layout kunt maken en content kunt toevoegen. Een CMS maakt het beheren van je eigen website heel eenvoudig.

De meest gebruikte Content Management Systemen

Hoe maak ik een website met WordPress
WordPress is een heel gebruiksvriendelijk systeem en wordt dan ook door heel veel mensen gebruikt. Het is het populairste en meest gebruikte CMS van de wereld. Maar liefst 15% van alle website over de gehele wereld draaien op WordPress. Met WordPress kun je al binnen enkele uurtjes je website online hebben. Er zijn twee soorten WordPress: de WordPress software die je op je eigen server installeert, en WordPress.com, waarop je ook zonder server een website kunt aanmaken. Voor een professioneel ogende site raden we aan om de WordPress software te gebruiken. Bijna alle hostingbedrijven hebben WordPress in hun basispakket zitten; je kunt het systeem dan met één muisklik installeren en meteen aan de slag gaan. Maar je kunt het ook zelf downloaden en installeren.

Hoe maak ik een website met Joomla
Ook met Joomla Kun je zonder enige kennis van HTML of CSS je eigen website bouwen. Je kiest een template voor het design van je site en kunt vervolgens via het control panel de structuur bepalen en de menu’s en pagina’s aanmaken. Daarna kun je de content (tekst, afbeeldingen, video’s, etc.) heel gemakkelijk in je site plaatsen. Je kunt op ieder gewenst moment je site aanpassen.

Hoe maak ik een website met Drupal
Drupal werkt min of meer op dezelfde manier als WordPress en Joomla! Het systeem is heel flexibel en biedt eindeloos veel uitbreidingsmogelijkheden. Het is wellicht iets minder geschikt voor mensen die echt nog nooit een website hebben gebouwd, want je moet heel veel dingen instellen. Maar zoals met alles is het vaak een kwestie van gewoon doen en veel experimenteren. Je leert het vanzelf.

Het is sowieso aan te raden om altijd even de bijbehorende handleiding van je CMS systeem te downloaden. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zelf een website kunt maken. Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt! Voor WordPress zijn de volgende handleidingen beschikbaar.

Bekijk handleidingen

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.