Wat is TTFB en waarom is het belangrijk?

Wat is TTFB en waarom is het belangrijk?

Zoals je waarschijnlijk wel weet is een snelle WordPress website heel belangrijk om je bezoekers een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Wanneer we het over snelheid hebben, denk je waarschijnlijk eerst aan de laadtijd van je site. Waarschijnlijk heb je daar al de nodige aandacht aan besteedt, bijvoorbeeld door afbeeldingen te optimaliseren of door gebruik te maken van een lazy load plugin. Er is echter nog een ander aspect van invloed op de uiteindelijke snelheid: TTFB. Maar wat is TTFB precies? En waarom is het belangrijk voor je WordPress website?

Wat is TTFB?

TTFB is de afkorting voor Time to First Byte. Dit verwijst daar de tijd die het kost voor een browser om de eerste byte van data van de server van een website te ontvangen. Met andere woorden: hoe snel een webserver reageert nadat er vanuit de browser van een bezoeker een http verzoek is gedaan.

Hoe sneller de TTFB van je website, hoe beter. Een snelle TTFB betekent namelijk dat je webpagina’s snel worden geladen in de browsers van je bezoeker.

TTFB is dus niet hetzelfde is als de laadtijd van je site; het is namelijk een meting van de reactietijd

Hoe bepaal je de TTFB?

TTFB bestaat in feite uit 3 fases: 

  • Fase 1: Het http verzoek wordt naar de server gestuurd. Hoe snel dit gaat, is afhankelijk van het netwerk en de verbinding van de bezoeker.
  • Fase 2: De server verwerkt het verzoek en genereert een respons door te communiceren met netwerk systemen, scripts te draaien, databases aan te roepen, enz.
  • Fase 3: De server draagt de eerste byte van de respons naar de client over; dit markeert de TTFB.

De tijd die het kost voor deze drie fases om voltooid te worden, is de TTFB. Een goede Time to First Byte ligt doorgaans tussen de 200 en 500 milliseconden, maar onder de 100 milliseconden zou helemaal ideaal zijn. Dat is helaas niet altijd mogelijk. Als je een grote, uitgebreide website hebt, dan is de Time to First Byte nu eenmaal langer dan een bij een eenvoudige one-page website.

Waarom is Time to First Byte belangrijk voor je WordPress site?

Als het aankomt op het bieden van een goede gebruikerservaring, dan is de laadtijd heel belangrijk. Maar als je merkt dat het vooral de performance van je site is die te wensen over laat, dan is de kans groot dat dit veroorzaakt wordt door een onnodig lange Time to First Byte. Hoe langer de TTFB, hoe langer je bezoekers moeten wachten voordat je webpagina’s in hun browsers worden weergegeven. Dit creëert frustratie en kan er zelfs voor zorgen dat mensen je site wegklikken en naar een van je concurrenten gaan. Daar komt bij dat een trage website een negatieve impact heeft op je SEO. Google beschouwt page speed immers als een van de belangrijkste ranking signalen, dus als dat niet goed zit zul je uiteindelijk lager gaan scoren in de zoekresultaten.

TTFB testen?

Wil je de TTFB van je WordPress site testen om te bekijken of er ruimte is voor verbetering? Morgen leggen we uit hoe je dat kunt doen!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.