Een TTFB test uitvoeren op je WordPress site

Een TTFB test uitvoeren op je WordPress site

Gisteren gaven we een korte introductie tot TTFB (Time to First Byte) en legden we uit waarom dit belangrijk is. Voordat we ingaan op hoe je de TTFB zou kunnen verbeteren, wil je natuurlijk weten hoe je website er op dit moment voor staat. Dit kun je achterhalen door het uitvoeren van een TTFB test op je WordPress site. Er zijn meerdere tools beschikbaar om de Time to First Byte te meten. Hieronder belichten we een aantal opties waar je direct mee aan de slag kunt.

De beste tools voor een TTFB test in WordPress

#1. WebPageTest

WebPageTest is een populaire online tool die door veel mensen gebruikt wordt om laadtijden te meten. Je kunt deze gratis tool echter ook gebruiken voor een TTFB test. Dit kan door de website te bezoeken en je domeinnaam in het URL veld te typen. Vervolgens selecteer je een testlocatie en de browser die je gebruikt. Daarna klik je op de Start Test knop. 

Op de resultatenpagina krijg je een uitgebreid overzicht te zien van allerlei analytics over je website, inclusief een beoordeling van je TTFB. Daarnaast kun je onder Performance Review de exacte TTFB in milliseconden terugvinden.

Meer info

#2. Pingdom Tools

Ook Pingdom Tools is een gratis tool waarmee je de snelheid en performance van je WordPress site kunt testen. Het werkt praktisch hetzelfde als WebPageTest; je vult de URL van je site in en klinkt op de Start Test knop. 

Zodra de tool klaar is met het analyseren van je website, krijg je de testresultaten te zien. Je website krijgt een algehele performance beoordeling, en je kunt details bekijken met betrekking tot paginagrootte, laadtijden en http verzoeken. Als je verder naar beneden scrolt, kun je onder File requests je TTFB resultaten bekijken. Pingdom noemt dit echter geen TTFB maar ‘Wait time’. Een groot voordeel van Pingdom Tools is dat je kunt nagaan welke pagina’s onnodige lange wachttijden opleveren.

Meer info

#3. Chrome DevTools

Maak je gebruik van Google Chrome? Dan kun je je Time to First Byte direct vanuit je browser meten. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de TTFB beinvloed wordt door netwerk latentie en verbinding. Met andere woorden: als je test op basis van je eigen browser en computer, krijg je wellicht niet dezelfde TTFB als je bezoekers. Chrome DevTools is echter prima geschikt als secundaire testmethode, of als je gewoon een ruwe indicatie van de TTFB wilt. 

Het werkt als volgt: Open je WordPress website in de Chrome browser en klik op de drie verticale stipjes rechtsboven om het Chrome menu te openen. Vervolgens navigeer je naar Meer hulpprogramma’s > Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars. Klik op het Network tabblad. In de Waterfall kolom klik je op het element dat je wilt inspecteren en kun je alle responstijden bekijken, inclusief de TTFB.

Meer info

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.