WordPress 5.4 “Adderley” is nu beschikbaar

WordPress 5.4

WordPress 5.4 “Adderley” is nu beschikbaar. Deze update, die werd vernoemd naar de Amerikaanse jazzmuzikant Nat Adderley, bevat een aantal noemenswaardige verbeteringen. Hieronder zullen we de belangrijkste zaken kort toelichten.

Nieuwe block editor features

Als je geen gebruikt maakt van de Gutenberg plugin, zul je met WordPress 5.4 van een flink verbeterde editor experience profiteren. Deze WordPress update bevat namelijk features van versies 6.6 tot en met 7.5 van de Gutenberg plugin. Hieronder hebben we de belangrijkste vernieuwingen nog even voor je op een rijtje gezet:

Gutenberg 6.6: Nieuwe knoppen en voorvertoningen voor meerdere core blocks.

Gutenberg 6.7: Achtergrondverloop voor het Button block en Storybook feature.

Gutenberg 6.8: Ondersteuning voor gradiënten in het Cover block en ‘breadcrumb bar’.

Gutenberg 6.9: Image Title Attribute Field, Block Patterns API en Block Gradiënt voorinstellingen.

Gutenberg 7.0: Block Template Parts voor thema’s en diverse experimentele features.

Gutenberg 7.1: Welkomstmodule, verbeterde Multi-Block selectie, drag & drop voor Uitgelichte Afbeeldingen en Select-modus knop in gereedschapsbalk.

Gutenberg 7.2: Multi-Button block en dropdown menu voor afmetingen van afbeeldingsgalerijen.

Gutenberg 7.3: Snellere laadtijden, nieuwe instellingen voor het aanpassen van tekst en achtergrondkleuren in het Navigation block en nieuwe placeholder blocks voor blogpost-elementen.

Gutenberg 7.4: Tekstkleur-regeling voor het Group block, achtergrondkleuren voor het Columns block en een vernieuwde link UI voor rich text elementen.

Gutenberg 7.5: Ondersteuning voor TikTok video embeds, Uitgelichte Afbeeldingen voor Recente Berichten block en tekstkleuren voor het Columns block.

Bug fixes uit Gutenberg 7.6Gutenberg 7.7 en Gutenberg 7.8 zijn ook toegevoegd.

Fullscreen modus standaard

De grootste verandering voor gebruikers is dat de block editor nu standaard in fullscreen modus wordt geopend. Mocht je dit niet prettig vinden, dan kun je op het icoontje met de drie verticale bolletjes te klikken en de “Fullscreen mode” uitschakelen.

Veranderingen voor ontwikkelaars

WordPress 5.4 introduceert meerdere veranderingen waarvan een aantal gevolgen hebben voor de achterwaartse compatibiliteit. Met deze veranderingen moeten plugin en thema ontwikkelaars rekening houden.

WordPress 5.4 downloaden

WordPress 5.4 is hier te downloaden. Je kunt ook naar je WordPress Dashboard gaan en dan naar Updates > Update Now. We raden je wel aan om altijd eerst even een backup te maken voor het geval er iets misgaat.

Voor meer informatie over updaten kun je de WordPress 5.4 support guide raadplegen.

 

2 reacties op “WordPress 5.4 “Adderley” is nu beschikbaar”

  1. Ja ik sluit mij aan bij de laatste reactie waaruit blijkt dat de classic editor gewoon erg handig in gebruiik is. Nu ervaar ik bepaalde beperkingen en omslachtige handelingen.

  2. Vivienne schreef:

    Nog steeds gebruik ik de plug-in voor de classic editor, gewoon omdat deze veel makkelijker en dus sneller is in gebruik. Wat is eigenlijk de reden dat WP het zo ingewikkeld maakt met die nieuwe editor? Welke technische voordelen voor je website heeft het? In termen van vindbaarheid en leesbaarheid. Of is het puur voor de mooiere look?

Geef een reactie