Gutenberg 7.6 is nu beschikbaar

Gutenberg 7.6 is nu beschikbaar

Op 26 februari werd Gutenberg 7.6 uitgerold. Deze versie bevat niet zoveel nieuwe features als voorgaande Gutenberg updates. Afgezien van een aantal experimentele features op het gebied van full-site editing, bevat de update voornamelijk bug fixes.

Features in WordPress 5.4

Gutenberg 7.5, dat twee weken eerder beschikbaar kwam, was de laatste plugin update waarvan de features meegenomen zullen worden in WordPress 5.4 (gepland voor 31 maart). Echter zijn wel de bug fixes uit versie 7.6 meegenomen naar de meest recente WordPress 5.4 bèta updates.

Verbeterde laadtijden

Vergeleken met versie 7.5 werd de laadtijd in Gutenberg 7.6 gereduceerd van 8.5 seconden naar 7.7 seconden. Toetsaanslag-snelheid werd omlaag gebracht van 55.45 milliseconden naar 48.59 milliseconden. Deze tests worden uitgevoerd met een blogpost van ongeveer 36.000 woorden en 1.000 blocks.

Roterende tips in Block Inserter

Versie 7.6 introduceert een roterende lijst van tips in de Block Inserter (zie afbeelding). Elke keer dat een gebruiker de Block Inserter opent, verschijnt er een nieuwe tip. Momenteel bevat de lijst vijf berichten, maar deze zullen in de toekomst worden aangevuld. Het is nu een statische lijst, maar het is goed mogelijk dat plugin auteurs de tips uiteindelijk kunnen vervangen door hun eigen content.

Vier nieuwe placeholder blocks

Gutenberg 7.6 voegt ook vier nieuwe dynamische placeholder blocks: featured image, tags, comments count en comments form. Dit brengt het totaal op 12 blocks die specifiek gericht zijn op full-site editing.

Experimenteren met site editing in Gutenberg 7.6?

Om de nieuwe site editing features in de Gutenberg 7.6 te testen moet je de Gutenberg plugin geinstalleerd hebben. Daarnaast moet de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments ingeschakeld zijn. Op dit moment is het nog lastig te visualiseren hoe full-site editing in Gutenberg er uiteindelijk uit zal zien. Alles is nog experimenteel, en alleen de meest basic taken zijn gedekt. Maar elke Gutenberg plugin update brengt ons een stapje dichterbij.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.