Voorbereiden op WordPress 5.4: met deze veranderingen moeten thema ontwikkelaars rekening houden

Voorbereiden op WordPress 5.4: met deze veranderingen moeten thema ontwikkelaars rekening houden

Met de naderende release van WordPress 5.4, die gepland staat voor 31 maart, is het tijd voor thema ontwikkelaars om te starten met het testen van hun thema’s en extensies. Wij vertellen met welke veranderingen jij als thema ontwikkelaar rekening moet houden bij het voorbereiden op WordPress 5.4.

Veranderingen voor thema ontwikkelaars: voorbereiden op WordPress 5.4

Er zijn meerdere veranderingen waar thema ontwikkelaars op moeten testen. WordPress 5.4 heeft een aantal extra thema features en meerdere markup-gerelateerde wijzigingen die thema-ontwerpen mogelijk kunnen breken, zowel aan de front-end als in de block editor. Voor thema auteurs die meerdere WordPress versies willen ondersteunen, kan dat wat extra CSS betekenen.

Social Icons & Buttons blocks

WordPress 5.4 introduceert twee nieuwe blocks: Social Icons en Buttons. Het Social Icons block maakt het mogelijk om iconen of links voor veertig verschillende sociale netwerken in te voegen. Het Buttons block maakt het mogelijk om meerdere Button blocks te groeperen. Thema ontwikkelaars die custom block editor stijlen uitrollen, moeten rekening houden met deze nieuwe blocks.

Custom Gradient voorinstellingen

De nieuwe Gradients API biedt thema ontwikkelaars de mogelijkheid om custom gradient voorinstellingen te definiëren, welke gebruikers kunnen toepassen op Group blocks of Button Blocks. De standaard voorinstellingen vereisen wat aanpassingswerk. Ontwikkelaars die deze liever niet ondersteunen, kunnen ze eventueel ook uitschakelen.

Block Editor markup wijzigingen

Thema ontwikkelaars die zich op specifieke editor classes hebben gericht, zullen hun block editor stijlen moeten checken. Veel classes met de editor- prefix zijn aangepast naar de block-editor- prefix. Het wrapper element met de .edit-post-layout_content class is geheel verwijderd.

Calendar markup wijzigingen

De markup van de get_calendar() functie is gewijzigd, wat ook de Calendar widget beïnvloed. Daarnaast zijn er meerdere ID’s en classes aan de kalender output toegevoegd of veranderd. Alle custom CSS die de oude HTML of ID’s aansprak, moet dus goed gecontroleerd worden.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.