Editor standaard in fullscreen modus in WordPress 5.4

Editor standaard in fullscreen modus in WordPress 5.4

In WordPress 5.4 zal de editor standaard in fullscreen modus worden weergegeven. Dat kondigde Riad Benguella afgelopen week aan op het core development blog. Hoewel het al jaren mogelijk is om een fullscreen modus of afleidingsvrije schrijfmodus in te schakelen, wordt dit de eerste keer dat een fullscreen modus standaard wordt in WordPress.

Standaard in fullscreen modus

Niet alle WordPress gebruikers zullen na het updaten de fullscreen editor te zien krijgen. De editor wordt standaard in fullscreen modus weergegeven wanneer een gebruiker de editor voor het eerst in een nieuwe installatie opent, of op een nieuw apparaat. Of wanneer WordPress de gebruikersvoorkeuren reset.

Last minute

Veel mensen waren verbaasd over de timing van de wijziging, ongeacht hun mening betreffende het overschakelen op een editor die standaard in fullscreen modus wordt weergegeven. De wijziging werd namelijk doorgevoerd náde zogeheten ‘feature and enhancement freeze’ van de WordPress 5.4 ontwikkelingscyclus. Die freeze is ingevoerd om te zorgen dat er geen last minute veranderingen doorheen kunnen glippen. In plaats daarvan worden deze meegenomen naar de volgende cyclus, zodat er voldoende tijd is om te testen. Dat is in dit geval dus niet gebeurd, maar Matt Mullenweg nam hier de volledige verantwoordelijkheid voor.

“Dit komt door mij als release lead – ik wilde er al een tijdje mee aan de gang gaan, maar het kwam er maar niet van,” schreef hij. Mullenweg maakt zich geen zorgen over de beslissing om de editor standaard in fullscreen modus weer te geven, gezien alle tests en feedback die ze al hebben ontvangen. “De code wijziging is zo minimaal, zelfs als we het in maart moeten terugdraaien moet dat geen probleem zijn.”

De fullscreen experience

De fullscreen experience zal voor veel gebruikers even wennen zijn. Gelukkig kun je, mocht je het toch niets vinden, nog terugschakelen naar de ‘gewone’ editor door op het knopje met de drie verticale bolletjes te klikken en de bewerkingsmodus te selecteren.

editor standaard in fullscreen modus

Het zou wel makkelijker zijn als er ook iets van een toetsenbord shortcut was om snel te schakelen. Maar dat kan natuurlijk altijd nog komen in een toekomstige versie!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.