Gutenberg 7.4 is nu beschikbaar

Gutenberg 7.4 is nu beschikbaar

Afgelopen week werd Gutenberg 7.4 gelanceerd. Deze update bevat naast meerdere verbeteringen en bug fixes ook een aantal nieuwe features. In Gutenberg 7.3 werd al een nieuwe optie toegevoegd voor het instellen van een achtergrondkleuren voor het gehele Navigation block, en ook bij deze update lijkt het Gutenberg team zich te hebben gericht op kleurmogelijkheden. Zo is er nu tekstkleur-regeling voor het Group block, achtergrondkleur-regeling voor het Columns block, alsmede een vernieuwde link UI voor rich text elementen.

Tekstkleur-regeling voor het Group block

Voorheen kon je bij het gebruiken van het Group block geen tekstkleur toevoegen aan elk sub-element van dat Group block. In plaats daarvan moest je voor elk afzonderlijk block een tekstkleur toevoegen. Een frustrerend proces, zeker bij groepen van veel blocks. Maar dat verandert met Gutenberg 7.4; je kunt nu een tekstkleur aan de gehele groep toewijzen. Die kleur wordt ook automatisch toegepast op sub blocks. Natuurlijk kun je nog steeds de kleuren van individuele blocks aanpassen als je dat wilt.

Achtergrondkleuren voor het Columns block

Gutenberg 7.4 voegt ook achtergrondkleuren toe aan het Columns block. Dit werkt praktisch hetzelfde als bij het Group block; je kunt dan een achtergrondkleur aan het hele omvattende block toewijzen. Er is momenteel nog geen manier om achtergrondkleuren en tekstkleuren aan een individuele kolom toe te wijzen, alleen aan de sub blocks binneneen kolom. Maar dat zal ongetwijfeld in een van de komende Gutenberg updates geïmplementeerd worden!

gutenberg 7.4 - achtergrondkleuren columns block

Vernieuwde link UI

Dit is een kleine maar welkome verandering. De link UI voor rich text, een component dat onder andere voor paragrafen wordt gebruikt, heeft nu dezelfde look en feel gekregen als de Navigation en Button blocks. Het is een subtiele verandering, maar het biedt een aangename consistentie.

Meer weten over Gutenberg 7.4?

Wil je meer weten over wat er allemaal is veranderd in Gutenberg 7.4? Lees dan de release post op make.wordpress.org.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.