Gutenberg 7.3 is nu beschikbaar

Gutenberg 7.3 is nu beschikbaar

Afgelopen week werd Gutenberg 7.3 uitgerold. Dit is de tweede Gutenberg versie van dit jaar, waar 56 mensen aan hebben meegewerkt. De belangrijkste veranderingen in deze update zijn snellere laadtijden, nieuwe instellingen voor het aanpassen van tekst en achtergrondkleuren in het Navigation block en nieuwe placeholder blocks voor blogpost-elementen.

Verbeterde snelheid

Gutenberg 7.3 realiseert significante verbeteringen met betrekking tot laadtijden en input events. Speed tests worden uitgevoerd met blogposts van ongeveer 36.000 woorden en 1.000 blocks. De totale laadtijd is gereduceerd van 6.431 seconden in versie 7.2 naar 4.55 seconden in versie 7.3. Input events zijn zelfs nog sneller geworden. In versie 7.3 nemen deze 33.8 milliseconden in beslag, ten opzichte van 64.7 milliseconden in versie 7.2.

Navigation block kleuren

Het Navigation block, dat sinds Gutenberg 7.0 niet langer in de experimentele fase zit, wordt nu met elke update verbeterd. Gutenberg 7.3 voegt nieuwe opties toe voor het instellen van de achtergrondkleur voor het gehele Navigation block, plus de tekstkleur van alle navigatie elementen. De mogelijkheden zijn nog relatief beperkt vergeleken met wat je met CSS zou kunnen doen, maar het gaat de goede kant op.

Dynamische placeholder blocks

In eerdere updates werden al de Post Title en Post Content blocks geïntroduceerd. Dit zijn in feite placeholder blocks die een dynamische output voor de titels en content van blogposts genereren. Gutenberg 7.3 introduceert drie nieuwe placeholder blocks voor blogpost-elementen:

Uiteindelijk zullen alle belangrijke template tags in een block moeten worden omgezet om alles wat nu met PHP mogelijk is te kunnen dekken.

Om deze nieuwe features te testen moet je de optie ‘Full Site Editing’ in het Gutenberg > Experiments venster ingeschakeld hebben.

Meer weten over Gutenberg 7.3?

Wil je meer weten over alle vernieuwingen in Gutenberg 7.3? Lees dan de release post op make.wordpress.org.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.