Gutenberg 7.0 is uit

Gutenberg 7.0 is uit

Vorige week werd Gutenberg 7.0 uitgerold. Deze update bevat meerdere nieuwe features, verbeteringen en bug fixes.

Navigation block nu stabiel

Het Navigation block is nu een stabiele feature en wordt niet langer als experimenteel beschouwd. De interface is sterk verbeterd ten opzichte van eerdere implementaties. Het werkt prima om snel een menu met links op te bouwen. Het Gutenberg team is erin geslaagd om de meest gebruikte features in het block te implementeren zonder dat het verwarrend wordt. De achtergrondkleur optie is overigens komen te vervallen. In plaats daarvan kunnen gebruikers het Navigation block in een Group block plaatsen en een achtergrond aan die groep toevoegen.

Post Title en Content blocks

De meeste nieuwe features in Gutenberg 7.0 bevinden zich nog in de experimentele fase en zijn zoals verwacht gericht op het bouwen van websites. Zo zijn er bijvoorbeeld de nieuwe Post Title en Post Content blocks. Deze blocks fungeren als placeholders en zullen de titel of de content als output geven. Op dit moment laat het Post Title block gewoon de titel in de <H1> tags zien; er zijn ook geen mogelijkheden om het ontwerp aan te passen. Maar het is een work in progress, dus dat zal binnenkort vast nog komen!

Block Template Parts voor thema’s

In Gutenberg 6.9 werden block templates geïntroduceerd. Gutenberg 7.0 gaat nog een stapje verder en voegt een Block Template Parts systeem toe. Hiermee is het mogelijk om kleinere, herbruikbare template-onderdelen in top-level templates te plaatsen. Op die manier moet je uiteindelijk een volledige WordPress website kunnen bouwen. Ook deze feature zit nog in de experimentele fase, maar het zal interessant zijn om te zien hoe dit zich ontwikkeld.

Meer weten over Gutenberg 7.0?

Voor een compleet overzicht van alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 7.0 kun je deze blogpost van Riad Benguella lezen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.