Gutenberg 6.9 is uit

Gutenberg 6.9 is uit

Op 13 november werd Gutenberg 6.9 gelanceerd. De update bevat onder andere een aantal nieuwe experimentele features, waaronder custom afbeeldingstitel-attributen, een Block Patterns API en voorinstellingen voor block gradients (kleurverlopen).

Image Title Attribute Field

De mogelijkheid om afbeeldingstitels toe te voegen is waarschijnlijk een van de belangrijkste nieuwe features in Gutenberg 6.9. De oorspronkelijke ticket om deze feature toe te voegen stond al meer dan een jaar open. Het titel veld is toegevoegd onder het “Advanced” tabblad bij het bewerken van een afbeeldingsblock. Een slimme zet, want afbeeldingstitels worden vaak gebruikt om afbeeldingen te beschrijven terwijl dat eigenlijk moet gebeuren in het “Alt Text” veld onder het “Image Settings” tabblad.

Block Patterns API

De Block Patterns API is een vooralsnog experimentele feature voor ontwikkelaars, gericht op het creëren van initiële opzetjes van complexe blocks. Het idee is om het configureren van dergelijke blocks te vereenvoudigen, zodat gebruikers sneller aan de slag kunnen met het toevoegen van hun content.

Block gradiënt voorinstellingen

In Gutenberg 6.7 werden achtergrondverloop voor het button block geïntroduceerd. Deze feature kwam met een serie kleurverlopen die veelal niet pasten bij de thema’s van gebruikers. In versie 6.9 kunnen ontwikkelaars experimentele custom kleurverlopen gebruiken met kleuren die perfect passen bij het kleurenpalet van hun thema.

Block templates voor thema’s

Zoals je misschien wel weet is het de bedoeling dat we uiteindelijk volledige websites moeten kunnen bouwen met blocks. De focus van het Gutenberg project verschuift nu dan ook geleidelijk van de block editor naar widgets en thema’s. Gutenberg 6.9 legt de basis met de introductie van thema block templates. Ook deze bevinden zich nog in de experimentele fase, maar het begin is er!

Overige verbeteringen

Afgezien van nieuwe en experimentele features zijn er ook meerdere bug fixes aan versie 6.9 toegevoegd, alsmede wat verbeteringen aan de onderliggende codebase.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.