Gutenberg 7.2 is nu beschikbaar

Gutenberg 7.2 is nu beschikbaar

Afgelopen week heeft het Gutenberg team Gutenberg 7.2 uitgerold. Deze eerste Gutenberg update van 2020 bevat diverse bug fixes en verbeteringen. Hieronder belichten we kort de meest noemenswaardige vernieuwingen.

Multi-Button block

We zien tegenwoordig veel website layouts die bestaan uit een grote ‘hero’ sectie, een header, wat tekst en daaronder één of twee knoppen. Als er maar één knop nodig was, kon je het standaard Button block gebruiken. Maar een tweede knop was lastig zonder custom code. Dat verandert nu met de introductie van het Multi-Button block. Dit block maakt het namelijk mogelijk om meerdere individuele Button blocks in een rij naast elkaar te zetten. Het Multi-Button block functioneert vooralsnog meer als een wrapper. Wel kun je de uitlijning van de verschillende Button blocks instellen.

Afmetingen selecteren voor afbeeldingsgalerijen

Veel gebruikers vinden het frustrerend dat er in Gutenberg bepaalde basisfeatures ontbreken die in de Klassieke Editor wel gewoon beschikbaar zijn. Een van de grootste tekortkomingen van Gutenberg was het gebrek aan een optie om de afmetingen van afbeeldingsgalerijen in te stellen. Dat probleem wordt met Gutenberg 7.2 verholpen. Het Gallery block heeft nu namelijk een nieuw dropdown menu gekregen waarin je de afmetingen van de getoonde afbeeldingen in de galerij kunt selecteren. Voorheen werden er standaard full-size afbeeldingen weergegeven; door een custom formaat te selecteren, nemen de afbeeldingen minder bandbreedte in beslag, waardoor de pagina sneller zal laden. Bovendien kan het selecteren van consistente afmetingen zorgen voor een betere uitlijning binnen een grid.

Site Editor venster (beta)

Gutenberg 7.2 introduceert tevens een nieuw “Site Editor” venster. Dit kan worden ingeschakeld door het “Enable Full Site Editing” vakje bij Gutenberg > Experiments in te schakelen. Het betreft nog een zeer vroege, experimentele versie van wat uiteindelijk een volledige site editor moet worden. Op dit moment kun je hier nog niet zo heel veel; je kunt blocks invoegen, maar content binnen dit venster kan nog niet worden opgeslagen. Waarschijnlijk kunnen we in latere versies meer stappen richting een complete site editing ervaring verwachten.

Meer weten over Gutenberg 7.2?

Voor een volledig overzicht van alle nieuwe features, verbeteringen, bug fixes en experimentele features in Gutenberg 7.2 kun je het overzicht op make.wordpress.org raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.