Gutenberg 7.8 is nu beschikbaar

Gutenberg 7.8 is nu beschikbaar

Afgelopen week werd Gutenberg 7.8 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin richt zich voornamelijk op het vernieuwen van de interface, waar men in Gutenberg 7.7 mee begonnen was.

Vernieuwde interface

In versie 7.7 begon het team met een redesign van de gebruikersinterface. Daar zijn ze voor deze update mee verder gegaan. Ontwerpers hebben meerdere iconen in de editor gereedschapsbalk gefinetuned, waaronder de bold, italic, strikethrough, indent, outdent en spacer iconen.

Een van de meest opmerkelijke verschillen is de nieuwe post preview knop. De vorige versie van de plugin bevatte een knop waar ‘Desktop’ op stond. Als je daarop klikte verscheen er een drop-down menu, waar je een selectie kon maken uit een voorvertoning op desktop, tablet of mobiel. Dat was een beetje verwarrend, vandaar dat deze knop in versie 7.8 is voorzien van de tekst ‘Preview’.

Met elke nieuwe update begint de interface er steeds mooier en gebruiksvriendelijker uit te zien, dus dat belooft veel goeds.

Block patterns API

Deze versie van de Gutenberg plugin heeft ook een block patterns API gekregen, iets waar plugin en thema ontwikkelaars blij mee zullen zijn. Zij kunnen nu namelijk beginnen met het bouwen van custom block patterns, ook wel block templates genoemd. Dit zijn in feite collecties van meerdere blocks. Het Gutenberg team heeft een eenvoudige PHP functie genaamd register_pattern() toegevoegd, zodat ontwikkelaars custom patterns kunnen registreren.

Meer weten over Gutenberg 7.8?

Wil je weten wat er nog meer voor verbeteringen, nieuwe features en bug fixes er zijn doorgevoerd in Gutenberg 7.8? Dan kun je de release post op make.wordpress.org raadplegen. Om te kunnen experimenteren met de nieuwe features in Gutenberg 7.8 moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Wil je ook meteen de nieuwe full site editing feature uittesten, dan moet je de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments inschakelen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.