10 tips om je WordPress site duurzamer te maken

10 tips om je WordPress site duurzamer te maken

Heb je wel eens getest in hoeverre jouw WordPress website duurzaam is? Zo ja, dan zal er waarschijnlijk wel ruimte zijn voor verbetering. Hieronder geven we een aantal tips om je WordPress website duurzamer te maken. Bijkomend voordeel van deze maatregelen is dat ze ook een positieve impact hebben op SEO. Om een voorbeeld te geven: minder dataoverdracht betekent een snellere website, en laadtijd is een belangrijke ranking factor. Reden genoeg dus om met het verduurzamen van je site aan de slag te gaan!

Hoe maak je je WordPress website duurzamer?

#1. Kies een lichtgewicht WordPress thema

Er zijn eindeloos veel gratis en premium WordPress thema’s beschikbaar. Kies er eentje die voorziet in je behoeften en de features bevat die je nodig hebt – maar niet meer dan dat. Hoe meer features er geïntegreerd zijn in een thema, hoe zwaarder het is. Veel uitgebreide thema’s zijn meerdere MB’s groot. Dat een thema helemaal niet zwaar hoeft te zijn, bewees WordPress ontwikkelaar Jack Lenox met zijn SustyWP thema, dat slechts 7kb aan dataoverdracht heeft. Nu is SustyWP natuurlijk een uitzonderlijk licht thema, maar er zijn nog meer opties die duurzamer zijn dan gemiddeld. Hierbij kun je denken aan GeneratePress, Hello Elementor en Neve.

#2. Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen tot wel 50% van het totale gewicht van een webpagina in beslag nemen. Nu betekent dat niet dat je dan maar al je afbeeldingen moet verwijderen. WordPress afbeeldingen optimaliseren om je site sneller te maken is echter altijd een goed idee. Plugins zoals Smush en Optimole kunnen je hierbij helpen.

#3. Wees strategisch met video’s

Video’s zijn uitermate effectief, zeker met het oog op de steeds kortere aandachtsspanne van de hedendaagse internetgebruiker. Nadeel is dat video’s een nog grotere impact op de performance en efficientie van je website hebben dan afbeeldingen. Dit is een van de redenen waarom video’s uploaden naar WordPress geen goed idee is. Wil je video’s op je site, dan kun je ze het beste embedden. Zorg er ook voor dat autoplay is uitgeschakeld.

#4. Gebruik lazy loading voor media

Lazy loading maakt je website sneller te maken door in de eerste instantie alleen de media die direct zichtbaar zijn te laden, en de rest pas op het moment dat de bezoeker gaat scrollen. Sinds WordPress 5.5 “Eckstine” kun je gebruik maken van de native lazy loading feature van WordPress, maar je kunt ook een dedicated lazy load plugin gebruiken.

#5. Overweeg een CDN

Een CDN (content delivery network) werkt door kopieën van statische website bestanden op servers te plaatsen. Wanneer iemand je website bezoekt, worden de bestanden van de dichtstbijzijnde CDN server opgehaald. Dit reduceert de afstand die de data moet afleggen. Je website verbruikt daardoor minder energie. Daarnaast zijn er nog meer redenen om een Content Delivery Network te gebruiken.

#6. Maak gebruik van caching

Met browser caching worden de statische elementen van je website (zoals afbeeldingen) opgeslagen in de browser cache van een bezoeker, zodat ze bij een volgende bezoek direct beschikbaar zijn. Omdat er na die initiële download geen onnodige communicatie meer plaatsvindt tussen de server en de browser, is dit een goede manier om bandbreedte te besparen. Lees ook: Wat is website caching en waarom is het zo belangrijk? en check de 5 beste caching plugins voor WordPress.

#7. Maak je content makkelijk vindbaar

Je bezoekers moeten moeiteloos kunnen vinden wat ze zoeken. Dit is natuurlijk belangrijk voor een optimale gebruikerservaring, maar het helpt ook om je WordPress site duurzamer te maken. Hoe beter de vindbaarheid van je content, hoe minder server requests. Het is dus zeker de moeite waard om (meer) aandacht te besteden aan een interne linkbuilding strategie voor je WordPress website.

#8. Implementeer een donkere modus optie

Een donkere modus toevoegen aan je WordPress site is een goede manier om het energieverbruik van je bezoekers terug te dringen. Zorg er wel voor dat ze de mogelijkheid hebben om te schakelen tussen een lichte en donkere modus.

#9. Haal de bezem door je WordPress installatie

Neem periodiek de tijd om je WordPress installatie op te schonen. Check of alles nog up-to-date is, verwijder overbodige afbeeldingen en plugins die je niet gebruikt en monitor de gezondheid van je WordPress website. Ook je WordPress database opschonen met WP Sweep is een aanrader.

#10. Kies voor een duurzame hosting provider

Bij elk website bezoek wisselt de computer van de gebruiker data uit met de server waar je website gehost wordt. Dit verbruikt energie, dus het kan de moeite waard zijn om over te stappen naar een duurzamere hosting provider. Nog niet alle providers geven hier veel duidelijkheid over, maar er komen wel steeds meer partijen die bijvoorbeeld groene stroom gebruiken of zelf stroom opwekken met zonnepanelen om hun datacenter draaiende te houden.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.