Zoals je waarschijnlijk wel weet kun je allerlei bestandstypes uploaden naar de WordPress mediabibliotheek. Ook video’s. Maar is dat wel verstandig, video’s uploaden naar WordPress?
Embedded video’s vs self-hosted video’s
Het embedden van een video is een proces van twee stappen: Eerst upload je je video naar een video hosting dienst zoals YouTube of Vimeo. Vervolgens kopieer je de URL van de video en plak je die in de gewenste pagina of blogpost. De video verschijnt dan op je website, maar wordt in feite gestreamed vanaf de server van de videohost, in plaats vanaf je eigen server. Self-hosted video’s daarentegen, staan op dezelfde server als je WordPress website. Eigenlijk net zoals de afbeeldingen op je website.
Waarom video’s uploaden naar WordPress geen goed idee is
#1. Je server is er niet op berekend
Video bestanden zijn vaak heel groot, zeker als de kwaliteit goed is. In tegenstelling tot een standaard afbeelding op je website is een HD videobestand al snel meer dan 100 MB. Stel je nu eens voor wat er met jouw server gebeurt als tientallen mensen tegelijkertijd proberen om die video te bekijken… Je webhost heeft een bepaalde hoeveelheid server bandbreedte voor jou beschikbaar gesteld. Bij de meeste pakketten is die bandbreedte niet berekend op zware mediabestanden die aan vele bezoekers tegelijk getoond moeten worden. Je zult dan ook snel de limiet van je server bereiken. Maar het kan zijn dat het niet eens zover komt, en dat heeft te maken met…
#2. Beperkingen voor bestandsgrootte en opslagruimte
Het maakt in dit geval niet uit of je gespecialiseerde WordPress website hosting hebt. Elke webhost hanteert een maximale bestandsgrootte voor uploads. Dat betekent dat je doorgaans geen videobestanden kunt uploaden die langer dan enkele minuten duren. Daarbij kan het zijn dat het uploaden van dergelijk grote mediabestanden in strijd is met de voorwaarden van het Beleid inzake redelijk gebruik.
#3. Het kost meer geld
Goed, laten we ervan uit gaan dat je per se self-hosted video’s op je WordPress site wilt. Zelfs als je webhost ermee akkoord gaat om de bestandsgrootte limieten eraf te halen, zul je meer opslagruimte moeten kopen bij je webhost. Dat is een kostenpost die (afhankelijk van je abonnement) elk jaar weer terugkomt. Serverruimte is nu eenmaal niet gratis!
#4. Je bezoekers krijgen traag ladende of ‘bevriezende’ video’s te zien
Omdat de meeste servers nu eenmaal niet berekend zijn op zware videobestanden, is de kans groot dat je website bezoekers geconfronteerd worden met traag ladende of ‘bevriezende’ video’s. Als zij dan ook nog een niet al te snelle internetverbinding hebben, dan is de kans groot dat ze de video niet eens zullen afkijken.
#5. Je moet al je video’s eerst converteren
Bezoekers die via een desktop computer of laptop je site bezoeken, willen video’s meestal in de beste kwaliteit bekijken. Maar je moet van elke video ook een kleinere versie met een lagere resolutie beschikbaar stellen, voor mobiele bezoekers en mensen met een tragere internetverbinding. Al dat converteren kost een hoop tijd…
#6. Minder exposure en webverkeer
Als je je video’s op een populair platform als YouTube zet, dan profiteer je van veel meer exposure dan wanneer ze alleen op je eigen server staan. Ook maken deze platformen het makkelijker voor je bezoekers om je video’s te delen, waardoor je bereik groter wordt.
Kortom: Maak het jezelf niet te moeilijk en vergeet video’s uploaden naar WordPress.Kies gewoon voor embedded video’s op je WordPress site!