Wat is embedden?
Embedden betekent het opnemen van een video, foto of audiobestand van een externe bron in je eigen webpagina of blogbericht. In plaats van de media direct op je website te uploaden, word een stukje code gebruikt om de inhoud weer te geven vanuit platforms zoals YouTube, Vimeo, SoundCloud, of Instagram. Dit bied je de mogelijkheid om rijke media-inhoud toe te voegen zonder dat je serverruimte wordt belast of je website langzamer wordt.
Waarom embedden
- Snellere laadtijden: De media wordt gehost door externe servers, waardoor je website sneller laadt.
- Automatische updates: Wanneer de originele content wordt bijgewerkt, wordt deze automatisch bijgewerkt op jouw site.
- Gebruiksvriendelijk: Bezoekers kunnen media direct bekijken of beluisteren zonder je website te verlaten.
Embedden in WordPress
Embedden is vrij eenvoudig, zeker op WordPress dankzij de ingebouwde ondersteuning voor veel populaire mediaplatforms. WordPress heeft een functie genaamd oEmbed, waarmee automatisch de URL’s van bepaalde media-inhoud wordt omzet in een ingebedde versie. Dit betekent dat je in veel gevallen alleen de URL van de media hoeft te plakken in je WordPress-editor, en oEmbed doet de rest.
Hier is hoe je standaard media zoals video’s en audiobestanden embed:
1. Plak de URL in de WordPress-editor
- Open het bericht of de pagina waar je de media wilt toevoegen.
- Plak de URL van de media (bijv. YouTube-video, SoundCloud-audio) direct in de visuele editor op de plek waar je de media wilt hebben.
- Voorbeeld: Als je een YouTube-video wilt toevoegen, kopieer de URL van de video uit de adresbalk van je browser en plak deze in de WordPress-editor. WordPress herkent automatisch dat het om een media-URL gaat van YouTube en zet deze om in een ingebed object.
2. Resultaat controleren
- Zodra je de URL plakt, toont WordPress direct een voorvertoning van de ingesloten media in de editor. Dit geeft je de mogelijkheid om te controleren hoe de video, afbeelding of audio eruit zal zien in de uiteindelijke publicatie.
Extra opties voor embedden
Naast het plaatsen van het embed object op locatie naar keuze, zijn er extra opties en aanpassingen die je kunt maken:
1. Uitlijning en grootte aanpassen
- Nadat je de media hebt ingebed, kun je erop klikken in de editor om extra opties te zien, zoals uitlijning (links, rechts, gecentreerd) en het aanpassen van de grootte. Dit geeft je meer controle over de lay-out van je pagina.
2. Gebruik van blokken in de Gutenberg-editor
- Als je de Gutenberg-blokeditor gebruikt, kun je ook specifieke blokken kiezen voor het embedden van media. Bijvoorbeeld:
- YouTube-blok: Speciaal ontworpen voor het insluiten van YouTube-video’s. Je plakt de URL in het blok, en je hebt direct toegang tot extra instellingen zoals het inschakelen van automatische afspelen of het verbergen van videobedieningselementen.
- Afbeeldingsblok: Hiermee kun je niet alleen een afbeelding uploaden, maar ook een afbeelding insluiten via een URL.
- Audio- en videoblokken: Deze blokken geven de mogelijkheid om audio- of videobestanden direct te embedden met meer controle over de weergaveopties.
3. Gebruik van embed-codes:
- Voor sommige media of platforms die niet automatisch door WordPress worden ondersteund, kun je een HTML-embed-code gebruiken.
- Hoe werkt het: Ga naar het platform, zoek de optie om de media te delen en kies voor “Embed” of “Insluiten”. Kopieer deze gegenereerde HTML-code en plak deze in de ‘Tekst’ of ‘HTML’ modus van je WordPress-editor. Dit is handig voor meer geavanceerde insluitopties of voor platforms die niet standaard worden ondersteund door oEmbed/WordPress.
4. Instellingen voor oEmbed:
- In sommige gevallen wil je misschien de standaard oEmbed-instellingen van WordPress aanpassen, zoals het uitschakelen van specifieke oEmbed-providers of het instellen van maximale breedtes voor ingesloten media. Dit kan meestal worden gedaan via een plugin of door een toe te voegen aan je website thema.
Wanneer is meer nodig dan alleen plakken?
In de meeste gevallen is het plakken van de URL in de editor voldoende, vooral bij gebruik van de standaard oEmbed functies. Maar er zijn scenario’s waarin je meer controle wilt:
- Aangepaste lay-out: Als je de ingesloten media precies wilt uitlijnen of stylen, moet je gebruikmaken van de uitlijningsopties of aangepaste CSS.
- Niet-ondersteunde platforms: Voor platforms die niet door oEmbed worden ondersteund, moet je de embed-code gebruiken en in de HTML-modus van je editor plakken.
- Responsiveness: Voor volledige controle over hoe ingesloten media zich gedraagt op verschillende schermformaten, kun je aanvullende CSS of speciale embed-plugins gebruiken.
Hoe embed je een video of audio fragment op WordPress?
YouTube-video
- Zoek de video op YouTube.
- Kopieer de URL: Kopieer de link naar de video vanuit de adresbalk van je browser.
- Plak in WordPress: Ga naar je WordPress-editor, plak de URL op de plek waar je de video wilt hebben, en WordPress zal automatisch de video embedden.
- Opties voor aanpassing: Wil je de video aanpassen? Klik op de video in de editor en er verschijnen opties voor aanpassingen zoals uitlijning en grootte.
SoundCloud-audiobestand
- Zoek de track op SoundCloud.
- Gebruik de embed-optie: Klik op de ‘Share’ (Delen) knop onder de track, en kies ‘Embed’ (Insluiten).
- Kopieer de embed code: Kopieer de HTML-code die verschijnt.
- Plak in de HTML-modus: Ga naar je WordPress-editor, schakel over naar de ‘Tekst’ modus (HTML) en plak de embed code op de gewenste plek.
Extra tips
Tip 1: Kies de juiste media
- Video: Gebruik video’s om complexe onderwerpen uit te leggen of om meer interactie met je bezoekers te creëren.
- Audio: Podcasts en muziek kunnen sfeer toevoegen of diepgaande discussies mogelijk maken.
- Afbeeldingen: Foto’s zijn geweldig voor het visueel ondersteunen van je tekst of voor het delen van visueel aantrekkelijke content.
Tip 2: Controleer de laadtijd
Hoewel het embedden van media de laadtijd van je website niet direct beïnvloedt, kan het een kleine vertraging veroorzaken als je veel media op één pagina hebt. Test altijd de pagina’s laadtijd, vooral als je meerdere video’s of audiofragmenten toevoegd.
Tip 3: Gebruik handige WordPress-plugins voor embedden
1. Embed Plus for YouTube
- Deze plugin biedt extra functies voor het embedden van YouTube-video’s, zoals aangepaste starttijden, videospelers en geavanceerde caching-opties.
2. Smash Balloon Social Photo Feed
- Hiermee kun je eenvoudig Instagram-foto’s embedden op je WordPress-site, met volledige controle over het uiterlijk en de lay-out.
3. SoundCloud Shortcode
- Deze plugin maakt het eenvoudiger om SoundCloud-audiobestanden in te bedden met kortere codes en meer aanpassingsmogelijkheden en styling.
4. oEmbed Plus
- Hiermee kun je content van minder bekende websites embedden die normaal niet ondersteund worden door de standaard oEmbed-functie van WordPress.
Kom je er toch niet uit?
Schakel de hulp in van een echte WordPress expert! Voor al je WordPress vragen hebben wij een oplossing. Onze WordPress buddies helpen je super graag verder om je website precies zo te krijgen zoals jij wilt.
Kies een strippenkaart, maak een ticket aan en bepaal samen met je WordPress buddy hoeveel strippen nodig zijn om de vraag op te lossen (het is ook mogelijk om eerst kosteloos de ticket aan te maken en daarna de strippenkaart te bestellen).
Word een WordPress expert
Met behulp van de verschillende handleidingen voor WordPress krijg je precies de uitleg die je nodig hebt om je eigen website te maken, websites optimaliseren & vindbaar te maken in Google. Word zelf een WordPress expert en begin met jouw website te maken.