Je WordPress database opschonen met WP Sweep

wp sweep

Gisteren schreven we al over database optimalisatie, en waarom het zo belangrijk is om je WordPress database af en toe even op te schonen. Vandaag leggen we uit hoe je dit kunt doen met behulp van de plugin WP Sweep.

Over WP Sweep

WP Sweep is een management tool voor WordPress die je website controleert, repareert en optimaliseert. De plugin heeft meer dan 20,000 actieve installaties en wordt geregeld geüpdatet, iets dat heel belangrijk is voor de veiligheid en betrouwbaarheid van een plugin. Wat WP Sweep precies doet? Het gebruikt de juiste verwijder-functies die in WordPress zijn ingebouwd, namelijk de wp_delete_post_revision(), delete_post_meta(), wp_delete_comment() en nog een aantal anderen. Door deze verwijder-functies te gebruiken, kan WP Sweep de volgde dingen opruimen:

 • Revisies
 • Auto drafts
 • Verwijderde reacties
 • Afgekeurde reacties
 • Spam reacties
 • Verwijderde reacties
 • Verweesde post meta data
 • Verweerde reactie meta data
 • Verweesde gebruikers meta data
 • Verweesde term relaties
 • Ongebruikte termen
 • Dubbele post meta data
 • Dubbele reactie meta data
 • Dubbele gebruikers meta data
 • Tijdelijke opties

Hoe werkt WP Sweep?

Eerst analyseert WP Sweep je database. Vervolgens krijg je een rapport waarin staat hoeveel verouderde en irrelevante data er is opgeslagen. Dit is allemaal rommel die veilig verwijdert kan worden. Nu kun je kiezen: alle rommel in één keer verwijderen, of (als je meer controle wilt) individuele items stuk voor stuk verwijderen.

Je hebt geen technische kennis nodig om deze plugin te verwijderen, ook WordPress beginners kunnen hier mee aan de slag.

Je database opschonen met WP Sweep

STAP 1. Controleer voor je begint of je nog concepten hebt staan. Zo ja, hou er dan rekening mee dan deze verwijderd worden. Je kunt je concepten dus het best publiceren, of de content kopiëren en ergens buiten WordPress opslaan (in een Word bestandje bijvoorbeeld).

STAP 2. Installeer de plugin. De makkelijkste manier om dit te doen is via je WordPress Dashboard: klik op Plugins > Add New en type het woord ‘sweep’ in de zoekbalk. WP Sweep is dan het eerste resultaat. Klik op Install Now en vervolgens op Activate.

STAP 3. Onder Tools in je admin menu kun je nu naar de WP Sweep pagina gaan. Bovenaan de pagina staat de instructie om een backup van je database te maken, voor het geval er iets mis gaat tijdens het opruimen. Lester Chan, de maker van WP Sweep, heeft toevallig ook een heel goede backup tool ontwikkeld, WP-DBManager. Maar je kunt natuurlijk ook een andere backup tool gebruiken, dat is helemaal aan jou.

STAP 4. Nu je een backup van je database hebt, is het tijd om WP Sweep het werk te laten doen. Ga terug naar Tools > Sweep. De eerste keer kun je de individuele “Sweep” knoppen gebruiken. Als je eenmaal vertrouwd bent met de plugin, kun je de “Sweep All” knop onderaan de pagina gebruiken om de hele database in één keer op te ruimen.

Gefeliciteerd, je WordPress database is weer schoon!

7 reacties op “Je WordPress database opschonen met WP Sweep”

 1. Nicole schreef:

  Beste Thijs, Dus als ik het goed begrijp kan ik alles sweepen? Zonder dat mijn website daardoor in de problemen komt? Of zijn er nog dingen waar ik wel mee moet oppassen? Met vriendelijke groeten, Nicole

  • Thijs Verhoeven schreef:

   Dag Nicole,
   Yes dat kan, maar het is wel verstandig om eerst een backup te maken, want elke website is weer anders en het kan voorkomen dat er een error of bug ontstaat door de sweep.
   Mvg
   Thijs

 2. Henk Wemmenhove schreef:

  Ik ben ook heel benieuwd of een schone database leidt tot hogere snelheden.

 3. Henk Wemmenhove schreef:

  Ook ik wil graag weten of opschoning van de database leidt tot een hogere snelheid van de site of de verwerkingstools..

  • Thijs Verhoeven schreef:

   Dag Henk, dank je voor je vraag.
   Ja dit helpt zeker een beetje. Een schone database zorgt ervoor dat zaken makkelijk opgezocht kunnen worden zodra deze geladen moeten worden door de website. Maar een CDN (content delivery netwerk), goede hosting en een aantal andere plugins zijn ook zeker zaken die je moet gebruiken voor de optimalisatie van je website.

   Mvg
   Thijs

 4. Sandra schreef:

  Heel handig! Scheelt mij ook weer wat ruimte.
  Wordt mijn website ook sneller hierdoor kwa laadtijd of maakt dat niet uit?

Geef een reactie