WordPress Database optimalisatie: dit is wat je moet weten

WordPress Database optimalisatie: dit is wat je moet weten

Je hebt het hier op WP Handleiding vast weleens voorbij zien komen: WordPress database optimalisatie. Maar wat is dat eigenlijk? Waarom zou je daar de moeite voor nemen? Is het echt zo’n ramp als je je database niet optimaliseert? Dat zijn allemaal goede vragen, en in dit artikel zullen we ze beantwoorden.

Over de WordPress database

‘Optimaliseren’ is in dit geval eigenlijk een duur wordt voor opschonen. Spreken we over database optimalisatie, dan hebben we het dus eigenlijk over het opruimen van je database. Als je de onnodige rommel uit je database haalt, zal deze beter en efficiënter functioneren.

Je kunt je WordPress website zien als een grote puzzel. Elke webpagina is het resultaat van een heleboel individuele stukjes die bij elkaar komen. Al die verschillende stukjes bepalen dingen zoals:

  • De algehele look van je site (het thema)
  • De lettertypes die je gebruikt
  • De widgets die je gebruikt
  • Gepubliceerde reacties
  • Verwijderde spam reacties
  • Welke versie van WordPress je draait
  • En nog veel meer

Het mooie is dat al die afzonderlijke stukjes schijnbaar zonder moeite bij elkaar komen. En zo snel! Als alle puzzelstukjes verzameld zijn, zie je het complete plaatje. Natuurlijk bestaat je site niet uit kleine stukjes bedrukt karton, maar uit stukjes code.

Als er een webpagina wordt geopend, dan haalt PHP (de programmeertaal die WordPress gebruikt) alle kleine stukjes code die nodig zijn uit alle plekken waar ze zijn opgeslagen. Die stukjes code vormen dan de mooie webpagina die jij en je bezoekers zien.

En waar worden die stukjes code opgeslagen?

In de WordPress database.

Die WordPress database is onzichtbaar voor je bezoekers. Hij bevindt zich ‘achter de schermen.’

Elke database bevat meerdere tabellen. Daarin zitten al die puzzelstukjes. Er is een tabel voor je blogberichten, één voor je instellingen, één voor je biografie… er zijn tabellen voor elk stukje data waar je website uit bestaat. En dat is nu precies het probleem. Want in die tabellen zit, naast alle dingen die je nodig hebt, ook een heleboel data die niet meer gebruikt wordt. Het is alleen rommel. Info-rommel die zich in de loop der tijd heeft opgehoopt.

Hoe bouwt al die rommel in de database zich op?

Als je een plugin installeert, zal deze vaak een tabel in de database aanmaken. Maar wanneer je die plugin deactiveert en verwijdert, wordt hij vaak niet uit de database tabel verwijdert. De meesten van ons proberen in de loop der jaren tientallen plugins uit. En dat zorgt voor een hoop overbodige informatie die niet langer gebruikt wordt of nodig is. Maar plugins zijn niet het enige dat zorgt voor rommel. Er zijn ook spam reacties die je hebt verwijdert. Nou ja, je hebt ze verwijdert, maar ze staan nog steeds in de database. En alle keren dat je een blogartikel gereviseerd hebt (hoe vaak hebben we dat wel niet gedaan!), blijft er ook weer een berg rommel achter. Ja, ook al die autosave kopieën blijven in je database staan. En dan zijn er nog pingbacks, verwijderde gebruikersprofielen, verwijderde blogartikelen, en oude thema’s.

Al die overbodige informatie staat nog gewoon in je WordPress database, en zorgt dat de performance van je website langzaam maar zeker achteruit gaat. Waarom? Omdat de server meer tijd nodig heeft om de bestanden te vinden die hij nodig heeft. Daarbij neemt je website steeds meer schijfruimte in op de server.

Waarom is Wordpress database optimalisatie aan te raden?

#1. Kleinere backups
Als alle rommel verwijderd is, worden je backups kleiner, en zullen ze dus ook sneller gaan.

#2. Efficiëntie
Minder rommel in je database betekent dat de server sneller toegang heeft. Met andere woorden, je site zal efficiënter functioneren.

#3. Snellere laadtijden
We hebben allemaal een hekel aan trage websites. En Google ook. Elke seconde telt!

#4. Bounce rate
Als je website langzaam laadt, klikken je bezoekers weg. Dat noemen we bouncing. Door de database van een traag ladende website te optimaliseren, wordt je website sneller en gaat je bouce rate omlaag. Google ziet een hoge bouce rate als een teken van een slechte kwaliteit, en het kan dus ook nadelig zijn voor je positie in de zoekmachines.

Conclusie

WordPress database optimalisatie is iets dat eens in de zoveel tijd gewoon even moet gebeuren om ervoor te zorgen dat je website optimaal blijft presteren. Hoe je dat precies doet, lees je morgen!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.