Web duurzaamheid + WordPress = SustyWP

Web duurzaamheid + WordPress = SustyWP

Jack Lenox, een software ontwikkelaar bij Automattic, heeft een nieuwe website gelanceerd. SustyWP richt zich op web duurzaamheid met gebruik van WordPress.

Web sustainability

Lenox schreef een uitgebreide blogpost over waarom en hoe hij zijn website heeft gebouwd. Hij gaf aan de laatste zes maanden steeds meer interesse te hebben gekregen voor web sustainability, oftewel de duurzaamheid van het internet. Toen hij op het Londense MozFest een sessie bijwoonde getiteld “Building a Planet-Friendly Web,” voelde dat als een openbaring voor hem. Men heeft het tegenwoordig over hoe we beter e-mails kunnen versturen en ontvangen dan brieven om bomen te redden, maar dit leidt tot de valse aanname dat het web een ‘groen’ medium is. En dat, schreef Lenox, is het niet.

Sustywp.com

Lenox beschrijft verschillende initiatieven die gericht zijn op het reduceren van het energieverbruik van internetbedrijven, alsmede het opduiken van nieuwe tools die ons kunnen helpen om de milieu-impact van onze (web-based) producten te meten. Hij verwijst tevens naar bronnen zoals Tim Fricks Designing for Sustainability. Lenox besloot zichzelf uit te dagen om te zien hoe efficiënt hij een WordPress website kon verpakken. Terwijl hij daarmee bezig was dacht hij: “Waarom maak ik de website niet over duurzaamheid en WordPress?” En zo werd Sustywp.com geboren.

7 kb

Door delen van Underscores te verwijderen die hij niet nodig had en één inline SVG afbeelding, geen zijbalken, een beperkte CSS en geen webfonts te gebruiken, was Lenox in staat om een WordPress site te lanceren die slechts 7 kb aan dataoverdracht heeft. Hij was er zelfs in geslaagd om de grootte te reduceren tot 6 kb, maar de meta data van Yoast zorgde ervoor dat hij dat naast zich moest neerleggen. Zoals je waarschijnlijk al had verwacht, breek de site alle records op het gebied van snelheid en performance. Sustywp.com scoort 100/100 op performance via Google’s Lighthouse en kreeg de beste cijfers op Webpagetest.org. De site heeft een gemiddelde TTFB (Time to First Byte) van ongeveer 0.15 seconde, en is volledig gerendeerd binnen 0.5 seconde. Daarbij wordt de site gehost in een datacenter dat gebruik maakt van 100% duurzame energie.

Meer prioriteit

Susty is een voorbeeld waarbij duurzame design technieken tot het extreme zijn toegepast. Lenox wil niet suggereren dat we allemaal onze WordPress sites moeten gaan bouwen met zijn methode, maar is wel van mening dat web duurzaamheid meer prioriteit zou moeten krijgen in de wereld van web design. Hij denkt dat het goed is om meer na te denken over het besparen van kb’s, en herinnert ons tot slot ook nog even aan hoe NASA erin is geslaagd om een man op de maan te zetten met slechts 50kb aan data-opslag om mee te spelen.

 

De volledige blogpost van Jack Lenox kun je hier lezen.

 

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.