Website caching is één van de meest nuttige technologieën op het web. Het maakt websites extreem snel, wat leidt tot betere SEO scores en een grotere tevredenheid onder gebruikers – om nog maar niet te spreken over een hogere conversie, en dus meer omzet. In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over website caching, waarom het zo belangrijk is, en hoe je dit kunt toepassen op je WordPress website.
Wat is website caching?
Hoewel de technologie en de precieze details van caching vrij complex kunnen zijn, is het onderliggende idee heel simpel. Laat me je een voorbeeld geven:
Als ik je vraag wat het resultaat van 2 X 2 is, dan weet je dat het antwoord 4 is. Je hoefde dit niet te berekenen, je hebt deze vermenigvuldiging al zo vaak gedaan in je leven dat je het antwoord nog weet, en je eigenlijk geen mentaal verwerkingsproces nodig hebt. Dat is ongeveer ook hoe caching werkt.
Een website wordt honderden, duizenden, soms zelfs miljoenen keren per maand bekeken. Normaal gesproken moet een server, elke keer dat iemand via een browser een webpagina bezoekt, een heleboel complexe en tijdrovende berekeningen uitvoeren. De laatste blogberichten worden opgehaald, de header en footer worden gegenereerd, de widgets in de zijbalk worden gelokaliseerd, enzovoorts. In de meeste gevallen is het resultaat van al die berekeningen hetzelfde. Zou het dan niet mooi zijn als de server het eindresultaat gewoon kon onthouden, in plaats van elk verzoek apart te verwerken? Wel, dat is precies wat caching doet!
Hoe caching werkt
Stel, je hebt een blog waarbij caching is ingeschakeld. De eerste keer dat iemand jouw homepagina bezoekt, ‘ontvangt’ hij de pagina op de normale manier: het verzoek wordt ontvangen, verwerkt door de server, en de resulterende web pagina wordt in een HTML bestand omgezet en naar de web browser van de bezoeker gestuurd.
Omdat caching is ingeschakeld, slaat de server dit HTML bestand op. De eerstvolgende keer dat iemand de homepagina bezoekt, hoeft de server dit verzoek niet meer te verwerken en naar HTML te converteren; hij stuurt simpelweg het reeds voorbereidde HTML bestand naar de browser toe.
Maar wat als mijn content veranderd?
Ik weet wat je denkt: Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat als je caching hebt ingeschakeld en vervolgens een nieuwe blogpost publiceert? Dan is die blogpost toch niet zichtbaar voor je bezoekers? Wel, alle goed ingestelde caching systemen kunnen prima met dergelijke scenario’s omgaan. Een caching systeem bestaat namelijk niet alleen maar uit het mechanisme dat de voorbereidde HTML bestanden opslaat, maar heeft ook een manier om de cache te legen en vervolgens te ‘regenereren’ wanneer er aan specifieke omstandigheden (zoals het publiceren van nieuwe content) wordt voldaan.
Een caching systeem dat geconfigureerd is voor WordPress zal de ‘cached’ versie van de homepage en archief pagina’s verwijderen zodra jij een nieuw blogbericht publiceert. De overige pagina’s (zoals de ‘Over Mij’ pagina en de contactpagina) blijven onaangeraakt, omdat je die niet hebt aangepast.
Is caching echt effectief?
Door gebruik te maken van zowel browser caching als server caching (op die twee komen we zo terug) kun je de laadtijden van je webpagina’s aanzienlijk reduceren, en als het op laadtijd aankomt, dan loont het om je website zo snel mogelijk te maken!
Maar door gebruik te maken van caching maak je je website niet alleen sneller. Je zorgt er ook voor dat hij beter presteert. Ook kan een website met caching veel efficiënter omgaan met bijvoorbeeld plotselinge pieken in webverkeer.
Hoe effectief caching nu werkelijk is? Volgens een recent onderzoek door YUI kan browser caching de snelheid van je website met wel 300% doen toenemen!
Vormen van caching
Grofweg kunnen we twee vormen van website caching onderscheiden: server caching en browser caching. Browser caching vindt plaats aan de kant van de gebruiker, server caching aan de kant van de server. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen de twee.
Browser caching
Als je een website bezoekt, dan moet je browser niet alleen maar de content van de pagina die je bekijkt ophalen, maar ook de bijbehorende JavaScript bestanden, CSS bestanden, lettertypes, enzovoorts. Browser caching zorgt ervoor dat je browser deze bestanden een tijdje kan opslaan, zodat hij ze niet steeds opnieuw op hoeft te halen elke keer dat jij die website bezoekt.
De eerste keer dat jij WPhandleiding.nl bezocht, heeft je browser een aantal bestanden direct gecached. Het zal toen misschien enkele seconden hebben geduurd voor de website helemaal geladen was. Maar de keren daarna zal de laadtijd aanzienlijk korter zijn geweest.
Server caching
We hebben het al gehad over de mechanismes achter server caching: in plaats van elk verzoek apart te verwerken, neemt de server de resultaten van die verzoeken en slaat hij ze op. Hierdoor gaat alles veel sneller. Server caching methodes zijn te onderscheiden in ‘full page caching’ (waar we het tot nu toe over gehad hebben) en ‘object caching.’ Object caching houdt in dat er alleen kleine stukjes en beetjes data worden opgeslagen, in plaats van een volledige webpagina. Dit kan handig zijn voor het opslaan van het resultaat van complexe handelingen zoals het genereren van een navigatie menu.
Caching in WordPress
Als het om website caching in WordPress gaat, dan heb je in feite twee opties:
- Een WordPress caching plugin gebruiken;
- Het ingebouwde caching systeem van je host gebruiken.
WordPress caching plugins gebruiken
De allerbelangrijkste regel met betrekking tot WordPress caching plugins is: maak nooit, nooit, nooit gebruik van meer dan één caching plugin! Dit zal je WordPress site niet sneller maken, maar waarschijnlijk zelfs langzamer, en je site kan er kapot aan gaan.
Gebruik één caching plugin. Als je die juist geconfigureerd hebt, zal je WordPress site aanzienlijk sneller worden. De beste WordPress caching plugins zijn W3 Total Cache, WP Rocket en WP Super Cache. Nogmaals: kies er één!
Het caching systeem van je host gebruiken
Als je een host hebt die geoptimaliseerd is voor WordPress, dan zal deze waarschijnlijk een eigen caching systeem hebben. Omdat de caching systemen van hosting bedrijven op een veel lager niveau draaien dan WordPress plugins, zijn ze doorgaans veel effectiever. Als je een WordPress host hebt, dan is het raadzaam om geen caching plugin te gebruiken. Deze zou namelijk de caching systemen van de host alleen maar verstoren.
Tot slot
Caching is een technologie die de snelheid van je WordPress site verbeterd zonder dat je hier iets op hoeft in te leveren. Wanneer het op de juiste manier wordt toegepast profiteer je niet alleen van aanzienlijk snellere laadtijden, maar wordt ook je server ontlast. Als je nog niet je webpagina’s cached, is het hoog tijd!