WordPress trends in 2024 | WP Handleiding

WordPress trends in 2024

Nu het einde van 2023 nadert, is het een goed moment om te kijken naar de WordPress trends voor 2024. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet!

De belangrijkste WordPress trends in 2024

#1. De integratie van AI

Kunstmatige intelligentie in WordPress is al een aantal jaar een veelbesproken onderwerp en zal zeker een van de belangrijkste WordPress trends in 2024 zijn. De technologie evolueert in een rap tempo en is nu voor vrijwel iedereen beschikbaar. Bovendien kan het voor veel toepassingen gebruikt worden. Hierbij kun je denken aan het genereren van content, zoekmachine optimalisatie, performance, klantenservice en het automatiseren van allerlei taken. Wil je hier mee experimenteren, check dan zeker even onze top 3 van WordPress AI plugins in 2023.

#2. Groen webdesign

Groen webdesign, of duurzaam webdesign, is benadering van ontwerpen waarbij rekening wordt gehouden met de CO2 voetafdruk en energie-efficiëntie van de website. Vrijwel alle best practices van groen webdesign hebben ook een positieve impact op de gebruikerservaring en vindbaarheid in zoekmachines, dus je slaat meerdere vliegen in één klap. Met online tools zoals The Green Web Foundation en de Website Carbon Calculator kun je eenvoudig achterhalen in hoeverre jouw WordPress site duurzaam is. Lees ook even onze blogpost met 10 tips om je WordPress site duurzamer te maken.

#3. Donkere modus

Donkere modus is een trend die in lijn is met die van groen webdesign, en al een aantal jaar op uiteenlopende digitale platformen wordt doorgevoerd. Je komt de optie tegen in besturingssystemen, browsers en apps, en ook steeds meer websites bieden de mogelijkheid om een donkere modus in te schakelen. Donkere modus toevoegen aan je WordPress site is bovendien heel simpel!

#4. Verbeterde beveiliging

Hoe populairder een platform is, des aantrekkelijker het is voor hackers. Dus als het meest populaire cms ter wereld (in 2025 draait helft van alle websites op WordPress, zo is de verwachting) is een goede beveiliging van essentieel belang. Daar ben je als website beheerder natuurlijk grotendeels zelf verantwoordelijk voor. Deze veelgemaakte WordPress security fouten moet jij in elk geval zien te voorkomen!

#5. Nog meer aandacht voor toegankelijkheid

Toegankelijkheid is ook een van de belangrijkste WordPress trends in 2024. Inclusiviteit is daarbij het sleutelwoord: je moet rekening houden met bezoekers die beperkingen hebben. Dit kun je doen door onder andere alt tags voor toegankelijkheid te implementeren. Check de toegankelijkheid van jouw WordPress site met de Web Accessibility Evalution Tool en bekijk waar er ruimte is voor verbetering.

#6. Een mobile-first design strategie

Waar de focus in WordPress design voorheen vooral lag op de desktop ervaring, draait het nu allemaal om mobile-first design; oftewel, een optimale gebruikerservaring en performance op mobiele apparaten hebben prioriteit. Het is niet voor niets dat Google is overgestapt op mobile-first indexeren – mobiel internetgebruik heeft de desktop overtroffen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.