Google voltooit overstap naar mobile-first indexeren | WP Handleiding

Google voltooit overstap naar mobile-first indexeren

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar Google heeft vandaag officieel de transitie naar mobile-first indexeren afgerond. Dit betekent dat Google standaard mobiele versies van webpagina’s prioriteit geeft bij het crawlen en indexeren van content.

De transitie naar mobile-first indexeren

De overstap naar mobile-first indexeren begon in 2015, toen Google haar algoritme aanpaste om de voorkeur te geven aan mobielvriendelijke websites. Het jaar daarop begonnen ze met het crawlen en indexeren van de content die gebruikers zouden zien als ze een website op hun smartphone bezochten. Dit was een grote verandering voor de infrastructuur van de zoekgigant, maar ook voor die van webdesigners en ontwikkelaars; een mobiele webpagina moest in feite net zo compleet zijn als het desktop equivalent. Dat ging, zeker in de eerste periode, gepaard met behoorlijk wat uitdagingen. Laadtijden moesten zoveel mogelijk beperkt worden vanwege het destijds nog relatief trage mobiele internet. Teksten en afbeeldingen moesten aangepast worden naar een kleiner schermformaat. Er moesten mobiele CTA knoppen komen. Het bouwen van mobielvriendelijke WordPress sites vereiste bovendien dat je bekend was met de verschillen tussen responsive, adaptive en separate webdesign.

In de daaropvolgende jaren nam het mobiele webverkeer wereldwijd sterk toe – en daarmee ook het belang van mobile-first indexeren. Volgens statistieken van Similarweb.com gaat in oktober 2023 64.1% van het wereldwijde webverkeer via mobiel, versus 34.53% via desktop. Slechts 1.38% verloopt via een tablet. Nu mobiel internet gebruik de desktop heeft overtroffen, is het niet meer dan logisch om mobile-first te indexeren. Inmiddels weten webdesigners en ontwikkelaars niet beter dan dat ze net zo veel aandacht besteden aan hun mobiele pagina’s als aan de desktop versies.

 

De volgende stappen

Nu de transitie naar mobile-first indexeren officieel is afgerond, omarmd Google mobiel als de primaire toegang tot het internet. Er is een klein aantal desktop-only sites dat nog steeds niet goed functioneert op mobiel. Voor deze sites zal Google voorlopig nog de desktop versie blijven crawlen. Voor de rest van het World Wide Web geldt dat Google het crawlen van desktop pagina’s geleidelijk zal afbouwen. Google zal tevens de desktop crawler info op de instellingen-pagina in Search Console uitschakelen. Deze informatie is niet meer nodig, omdat alle websites die op mobiele apparaten werken nu met Google’s mobile crawler worden gecrawled. Wil je hier meer over weten, check dan de Search Console Help pagina over het Crawl Stats report.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.