WordPress plugins

Alles over WordPress plugins

Het komt voor dat je een extra functie aan je website wilt toevoegen wat niet mogelijk is met behulp van WordPress. Hiervoor zijn Plugins in het leven geroepen. De Plugins module staat in het navigatiemenu bij ‘Plugins’. Een Plugin is een op zichzelf staand programma, code of script dat je kunt toevoegen aan de blog of website. Plugins worden over het algemeen gemaakt om de standaard functionaliteiten van de website uit te breiden.

Plugins kunnen door iedereen gemaakt worden en zijn beschikbaar via de ‘Plugins’ module in het navigatiemenu. Er zijn tienduizenden plugins te downloaden en daardoor is er voor elke wens wel een oplossing.

Sommige plugins kun je alleen gebruiken als je er voor betaald. Deze zijn vaak beter of hebben meer functies dan de gratis alternatieven. Echter is het niet per se nodig. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat een gratis variant precies doet wat jij nodig hebt op jouw website. Doe daarom altijd goed onderzoek via Google en probeer vast te stellen wat voor jouw probleem de beste oplossing is. Ons advies is om voor de bekendere plugins(zowel gratis als betaalde) te kiezen omdat deze vaak goede support services bieden.

Welke plugins heb ik nodig?

Welke plugins voor jouw website het beste van toepassing zijn verschilt natuurlijk altijd voor iedereen. Als je bijvoorbeeld een webshop wilt maken heb je plugins nodig die jouw producten aan je site laten toevoegen. Behalve dat moet er ook een heel betaalsysteem aan de site worden gekoppeld. Maar als je geen webshop aan het bouwen bent zijn deze plugins natuurlijk helemaal niet nodig. Toch zijn er een aantal plugins die wel erg vaak handig kunnen zijn voor elke website.

 

Contact form 7 (gratis)

Met Contact form 7 kan je verschillende contactformulieren op je website plaatsen. Deze kun je vervolgens aan jouw e-mailadres koppelen zodat bezoekers van jouw website gelijk contact met jou kunnen opnemen via de formulieren. Het formulier ondersteunt Ajax-submit, CAPTCHA, Akismet-spamfilteren en zo meer.

Alternatieven voor Contact form 7 zijn bijvoorbeeld Ninja forms en Fast Secure Form. Dit zijn plugins die hetzelfde doet, maar net wat anders werkt.

 

Yoast SEO (gratis)

Vandaag de dag is het een must om je search engine optimalisation goed op orde te hebben. Als je dat niet doet zal je geen bezoekers via Google op je website krijgen. De Yoast SEO plugin is de beste plugin om je hiermee te helpen. Yoast is gratis, maar heeft ook een premium versie. De gratis versie werkt echter prima, dus premium is niet perse nodig.

Yoast instellen is erg makkelijk. Wanneer Yoast actief op je website staat kan je bij alle pagina’s onderin de SEO instellingen goed zetten. Yoast geeft ook tips hoe je je tekst nog kunt verbeteren om een betere score op Google te hebben. Ook kan Yoast helpen bij het verkrijgen van je XML Sitemap en het optimaliseren voor social media om zo jouw naam bekend te maken.

 

Wordfence Security (gratis)

Beveiliging op een website is altijd erg belangrijk. Wordfence is een plugin die speciaal gemaakt is om WordPress websites zo goed mogelijk te beveiligen. Het bevat een firewall en malware scanner die continu up to date gehouden wordt om zo jouw website zo veilig mogelijk te houden.

 

Duplicate Page (gratis)

Een hele lichte, simpele plugin die wel heel prettig werkt. De Duplicate Page plugin geeft jouw de mogelijkheid om een pagina op je website volledig te kopiëren. Als je een pagina wilt bouwen met dezelfde instellingen als een andere kan je deze plugin gebruiken om zo 100% zeker te weten dat je alle instellingen precies overneemt. Duplicate Page neemt zelfs ook de CSS over als je dit op een pagina hebt staan.

 

Really Simple SSL (gratis)

Tegenwoordig is bijna raar als je op een website komt die niet beveiligd is. Vandaag de dag is het echt de norm om een SSL certificaat te hebben. Via jouw hosting partij kan je vaak een gratis aanvraag doen, die je met de Really Simple SSL plugin heel erg simpel aan je website kan koppelen.

 

WP Rocket (vanaf $49)

WP Rocket is een optimalisatie plugin die je kan helpen om de snelheid op je website te verbeteren. Er zijn veel verschillende optimalisatie plugins. De reden dat wij kiezen voor WP Rocket is omdat deze plugin zorgt dat je op verschillende vlakken kan optimaliseren door erg veel opties biedt waar je uit kunt kiezen. WP Rocket biedt onder andere opties aan voor caching, media optimalisatie, code optimalisatie en nog een aantal andere onderdelen.

Gratis alternatieven voor WP Rocket zijn bijvoorbeeld Smush Image Compression, WP Super Cache of W3 Total Cache. Deze plugins zijn echter meer gefocust op enkele onderdelen, zoals caching of foto’s verkleinen. Let op: bij het optimaliseren kunnen bepaalde functies op de site ook kapot gaan. Maak altijd eerst een backup voor je hiermee aan de gang gaat.

 

Google Analytics Dashboard for WP

Als je een verbinding wilt maken tussen je Google Analytics kun je dat doen met de Google Analytics Dashboard for WP plugin. Deze werkt eigenlijk net als de Simple SSL plugin. Er wordt een verbinding gemaakt met je Google Analytics en de plugin zal er voor zorgen dat deze tot stand blijft.

 

Een page builder (varieert)

WordPress gebruikt nu standaard Gutenberg als page builder. Deze is alleen wel heel simpel, dus als je een beetje een geavanceerde layout in gedachte hebt wordt dit al lastig. Daarom zou je altijd een andere page builder kunnen gebruiken waar je meer mee kan. Er zijn een hoop goede page builders. Wij raden aan om te kijken welke het beste past bij het thema dat je gebruikt. Als je bijvoorbeeld Avada gebruikt, krijg je daar de Fusion Builder bij die perfect bij dit thema past. Dit geldt ook voor Divi, die biedt ook een eigen Divi builder aan. Andere goede page builders die niet zo zeer thema gebonden zijn, zijn Elementor en WP Bakery. Elementor is nieuw en is heel gebruiksvriendelijk. Deze is aan te raden als je niet te ver in de opties wilt duiken. WP Bakery wordt al jaren door veel verschillende WordPress developers gebruikt. Deze is misschien op het eerste opzicht iets ingewikkelder, maar werpt zeker zijn vruchten af als je er even goed voor gaat zitten.

Alle informatie over WordPress plugins op een plek! De WordPress kennisbank

Wat is een WordPress plugin?

Hoe zoek je naar een nieuwe WordPress plugin?

Hoe installeer je een WordPress plugin?

Hoeveel plugins mag ik maximaal gebruiken?

Moet ik WordPress plugins ook updaten?

Wat kan ik met de plugin bewerker?

Wat is het verschil tussen een widget en een plugin?

Zelf een prachtige website maken met WordPress?

Ben je van plan om zelf aan de slag te gaan met WordPress of ben je al met een eigen WordPress website bezig? Bekijk dan eens de WordPress handleidingen en leer binnen aanzienlijke tijd stap voor stap een prachtige website te maken.