WordPress ondersteunt het gebruik van widgets en plugins, maar wat is nu het verschil tussen een widget en een plugin? Dit is een vraag die vaak wordt gesteld en daarom behandelen we dit in de WordPress kennisbank van WP Handleiding.
Wat is een Widget?
Een WordPress Widget is een klein gedeelte met een specifieke functie. Je kan ze toevoegen aan de zijbalk, ook wel bekend als een widget-ready gedeelte op je WordPress website. Widgets kunnen eenvoudig worden versleept naar het gewenste gedeelte op de website. De beschikbare lijst met keuzes kun je vinden door naar Weergave > Widgets te gaan in het WordPress menu (linkerkant van het scherm als je ingelogd bent).
Voor beginners is dit een eenvoudige manier om dingen toe te voegen zoals galerijen, citaten, populaire berichten, facebookachtige vakken en andere dynamische items op hun WordPress-site.
Widgets-scherm op een WordPress-site
U ziet de mogelijkheden die u kunt toevoegen in de lijst met beschikbare widgets.
Aan de rechterkant zie je de aangewezen gebieden op uw WordPress-site waar u deze widgets kunt plaatsen. Deze aangewezen gebieden worden bepaald door uw WordPress-thema. Ze worden sidebars of widget-ready gebieden genoemd.
Als je geen specifieke widget ziet waarnaar je op zoek bent, dan kan je deze toevoegen met een plug-in (lees snel verder).
Hoe werkt het?
Wil je aan de slag om de juiste widget te verwerken in je website? Maak dan een keuze uit de beschikbare keuze en sleep deze naar het juist vak op je site.
Klik daarna op het pijltje wat naast er naast staat. Je kan dan vaak meerdere instellingen doen.
Let op! sla een widget altijd op! Anders komt deze niet te voorschijn op je site. Ook als je deze verplaatst naar een ander blok dien je op, opslaan te klikken.
Welke widgets kan ik gebruiken?
WordPress wordt standaard geleverd met een grote keuze welke je direct zelf kan gebruiken. Hoe het moet hebben we je net uitgelegd. Hieronder volgt een lijst met verschillende types die je kan gebruiken.
- Zoeken
- Meest recente berichten
- Recente reacties
- Categorieën
- Meta
- Archief
- Afbeelding
- Audio
- Eigen HTML
- Galerij
- Kalender
- Navigatiemenu
- Pagina’s
- RSS
- Tagwolk
- Tekst
- Video
Verder zijn er nog veel opties te vinden op internet voor het toevoegen van een andere widget bijvoorbeeld voor een e-mail nieuwsbrief.
Hoe een widget verwijderen van uw website?
Het verwijderen in WordPress is net zo eenvoudig als het toevoegen ervan. Ga naar de pagina Weergave »Widgets.
Zoek naar de widget die u in uw zijbalken wilt verwijderen en klik op de titel om deze uit te vouwen.
Onder de widgetinstellingen vindt u de link om deze te verwijderen. Als je deze verwijdert, wordt deze uit je zijbalk verwijderd en worden de instellingen zoals de titel of de opties die je hebt geselecteerd ook verwijderd.
Sommige zijn te simpel en hebben niet veel opties in hun instellingen terwijl anderen veel opties en instellingen hebben. Als je er een wilt verwijderen zonder de instellingen te verliezen, moet u deze slepen en neerzetten naar het gedeelte inactieve widgets. Hier hebben we een kleine demo voor gemaakt. Zie het plaatje hieronder welke je laat zien hoe je ze verplaats naar een inactief gedeelte. Je bent dan niet de instellingen kwijt waardoor je ze later makkelijk terug kunt plaatsen.
Als u een widget verwijdert of deze inactief maakt, wordt deze niet geheel verwijderd. Je kunt er altijd opnieuw een toevoegen uit de lijst met beschikbare mogelijkheden.
We hebben je nu alles laten zien omtrent het gebruik van een wordpresswidget. We gaan hierin in op de mogelijkheden van een plugin.
Wat is een plugin?
Een plugin is een stukje software met een groep aan functionaliteiten die je kan toevoegen aan een WordPres website. Een plugin kan bestaande functionaliteiten uitbreiden of verbeteren en nieuwe functionaliteiten toevoegen.
Plugins zijn geprogrammeerd met de programmeertaal PHP, en er wordt vaak gezegd: “daar is wel een plugin voor te vinden”. Er zijn namelijk duizenden plugins beschikbaar voor WordPress, zowel gratis als betaalde plugins, gemaakt voor en door gebruikers van WordPress.
Met een plugin pas je de functionaliteit van je WordPress website aan zonder zelf ook maar enige kennis te hoeven hebben van een programmeertaal.
Een plugin installeer je, nadat je het bestand hebt gedownload, door de map van de plugin te uploaden naar de map wp-content/plugins op jouw server. Vervolgens activeer je de plugin in het Plugins gedeelte in je WordPress controlepaneel. Het is ook mogelijk om via het WordPress menu Plugins > Nieuwe plugins, plugins te zoeken, te installeren en te activeren.
Wat is het verschil tussen een WordPress widget en plugin?
Het korte antwoord op de vraag wat is het verschil tussen een widget en een plugin, is simpelweg het volgende: een widget is een plugin die je kunt verslepen naar de zijbalk van jouw website. Een plugin is een script dat je kunt downloaden, welke bestaande functionaliteiten verbetert of nieuwe functionaliteiten toevoegt.
Een plugin kan zowel van toepassing zijn op de front end (voorkant) als de back end (achterkant) van jouw WordPress website, waar een widget alleen invloed heeft op de front end van je website.
5 reacties
Dacht altijd dat een widget een animatie op de website was en een plugin een functie die je toevoegt.. Het is dus iets totaal anders haha.
Widgets zijn echt super handig omdat je ze eenvoudig naar een andere plek op de website kunt slepen. Plugins zijn dan weer handig omdat je er geen programmeertalent voor hoeft te zijn. Afhankelijk van je wensen gebruik je de een of de ander (op mijn pagina zijn zowel widgets als plugins te vinden)
sinds de site is vernieuwd ,begin september kunne we geen nieuwe bestanden [foto,s ] meer op de site invoegen . Kunt U ons de juiste handelingen toesturen ,want de vorige werkt niet meer .
vr,groeten ,Joop Luining
Dag Joop,
Kun je ons een emailtje sturen op info@wphandleiding.nl, dan ga ik je zo snel mogelijk proberen verder te helpen.
Hele fijne zondag
Groet
Thijs
Ik gebruik mijn site om stukjes te publiceren. Tot voor kort kon ik de tekst verkorten door het teken (lees meer).
Dat kan ik niet meer vinden?