WordPress 5.8 “Tatum” is nu beschikbaar

WordPress 5.8 “Tatum” is nu beschikbaar

WordPress 5.8 “Tatum” is nu beschikbaar om te downloaden. Deze grote WordPress update werd vernoemd naar de legendarische jazzpianist Art Tatum, die talloze mensen inspireerde en hen liet zien dat er meer mogelijk is dan men denkt. Versie 5.8 introduceert tal van nieuwe features, welke we hieronder zullen toelichten.

Blok editor verbeteringen

WordPress 5.8 bevat de laatste 7 updates van de Gutenberg plugin. Deze features zijn dus al aan uitgebreide tests onderworpen en nu dus in de core geïntegreerd. Via de onderstaande links kun je de belangrijkste veranderingen per Gutenberg-update nog even doorlezen:

Gutenberg 10.0 was de honderdste versie van de Gutenberg plugin. Deze update introduceerde een nieuw dynamisch Pagina’s blok en verbeterde de zichtbaarheid van de parent blok selector.

Gutenberg 10.1 richtte zich voornamelijk op het verbeteren van de interface en de gebruikerservaring, met onder andere een betere zichtbaarheid voor herbruikbare blokken en een semantische gereedschapsbalk voor afbeeldingen.

Gutenberg 10.2 bracht meerdere verbeteringen op het gebied van Full-Site Editing (FSE) en globale stijlen, onder andere met de mogelijkheid om het Media & Tekst blok naar kolommen te converteren en de breedte van het Vulelement blok aan te passen.

Gutenberg 10.3 introduceerde een geoptimaliseerde gereedschapsbalk voor blokken, met een semantische plaatsing van knoppen. Ook werd er een duidelijker onderscheid gecreëerd tussen Bericht-blokken en Thema-blokken.

Gutenberg 10.4 was vooral gericht op het verbeteren van Full-Site Editing (FSE), waarbij de Blok widgets in de customizer de meest opvallende vernieuwing waren.

Gutenberg 10.5 introduceerde embedded PDF’s, kleuropties voor het Verse blok en nieuwe patronen. 

Gutenberg 10.6 maakte grote stappen vooruit met Duotone afbeeldingsfilters, een donkerdere achtergrond voor de Template Editor en de mogelijkheid om randen in te stellen voor tabellen. 

Gutenberg 10.7 integreerde het Blokpatroon directory op WordPress.org in de blok editor en leverde ons tevens nieuwe knoppen voor blok designs.

Upgrades voor de Mediabibliotheek

Het nieuwe WordPress geeft de Mediabibliotheek een upgrade. Hier kun je alles over lezen in ons eerder geschreven blogartikel over wat er verandert in de Mediabibliotheek vanaf WordPress 5.8.

WebP ondersteuning

WordPress biedt nu WebP ondersteuning. Dat betekent dat je nu naast .jpeg en .png afbeeldingen ook WebP afbeeldingen naar WordPress kunt uploaden en gebruiken – mits je hosting dienst WebP ondersteuning biedt.

Nieuw Widgets venster

Voor het eerst sinds de introductie van bloksysteem in WordPress 5.0 (bijna drie jaar geleden), is het gebruik van blokken niet langer beperkt tot de berichten editor. Dankzij het nieuwe Widgets venster kun je nu ook blokken in zijbalken plaatsen. En mocht je geen blok widgets willen gebruiken of tegen problemen aanlopen, dan hoef je alleen maar de Classic Widgets plugin te installeren.

Thema blokken

WordPress 5.8 introduceert een nieuwe ‘Thema’ categorie van blokken om mee te experimenteren. De meeste hiervan zijn bedoeld voor gebruik binnen het Query Loop blok, maar andere Thema blokken (zoals Site Title en Site Tagline) zullen we veel gaan gebruiken in de Template Editor.

Template Editor

De nieuwe Template Editor biedt ons de mogelijkheid om herbruikbare website templates te bouwen. Hier heb je niet per se een blok-thema voor nodig. De Template Editor is in feite een gesimplificeerde versie van de Site Editor die eind dit jaar moet verschijnen – een grote stap in de richting van Full-Site Editing.

Meer weten over WordPress 5.8?

We raden aan om meteen te updaten naar de nieuwste WordPress versie. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in WordPress 5.8 kun je de officiële release post op WordPress.org raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.