Gutenberg 10.0 is de honderdste versie van de Gutenberg plugin

Gutenberg 10.0 is de honderdste versie van de Gutenberg plugin

Eerder deze week werd Gutenberg 10.0 uitgerold. Dit is de honderdste versie van de Gutenberg plugin sinds het project vier jaar geleden begon. Is dit dan een speciale update? Niet zozeer, maar het is wel weer een mooie stap voorwaarts op het gebied van nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in de blok editor.

Pages blok

Gutenberg 10.0 introduceert een nieuw, dynamisch Pages blok, dat gebruikt kan worden voor het bouwen van navigatie menu’s. Het blok kan binnen een Navigation blok worden toegevoegd of op zichzelf worden gebruikt. Dit blok is een belangrijke stap richting Full Site Editing in WordPress, dat tegen het eind van dit jaar in de WordPress core geïntegreerd moet worden.   

Zichtbaarheid van de parent blok selector

Voorheen was het zo dat wanneer je in de blok editor met geneste blokken bezig was, het lastig was om het parent blok te selecteren. Versie 10.0 van de Gutenberg editor maakt de parent blok selector zichtbaar in de gereedschapsbalk, waardoor je er direct toegang tot hebt. Een goede ondersteuning voor geneste blokken wordt steeds belangrijker, zeker nu steeds meer blokken (waaronder de Paragraph, Heading, List en Code blokken) genest kunnen worden.

Meer weten over Gutenberg 10.0?

De nieuwe versie van de plugin introduceert verder nog tientallen verbeteringen en bug fixes op het gebied van Full Site Editing (FSE). Voor een volledig overzicht van alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 10.0 kun je de officiële release post op make.wordpress.org lezen. Daarin reflecteert Riad Benguella, de technische leider van het Gutenberg team, tevens op hindernissen en uitdagingen waar het team de afgelopen vier jaar mee geconfronteerd werd. Om de verbeteringen in deze honderdste update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.