Gutenberg 10.3 is nu beschikbaar

Gutenberg 10.3 is nu beschikbaar

Eerder deze week werd Gutenberg 10.3 uitgerold. Deze nieuwe versie van de Gutenberg plugin biedt naast meerdere bug fixes ook een aantal significante verbeteringen en nieuwe features, welke we hieronder kort zullen toelichten. 

Geoptimaliseerde gereedschapsbalk voor blokken

Sinds Gutenberg 10.1 is het team bezig met het optimaliseren van de blok gereedschapsbalken. Voor de release van Gutenberg 10.3 zijn ze daarmee verder gegaan. De bedoeling is dat alle blokken uiteindelijk een gereedschapsbalk moeten krijgen waarin de knoppen ‘semantisch gegroepeerd’ zijn. Dit maakt het namelijk makkelijker voor ontwikkelaars om te bepalen waar ze hun knoppen moeten plaatsen, en eindgebruikers kunnen dan sneller de opties vinden die ze nodig hebben. De volgorde in de gereedschapsbalken is als volgt:

  • Meta
  • Blok niveau
  • Inline niveau
  • Meer opties

De verschillende knopgroepen worden van elkaar gescheiden met een border. Als je bijvoorbeeld naar het Paragraaf blok kijkt, dan zie je dat de knoppen om tekst uit te lijnen op blok niveau staan, maar dat de knoppen om tekst dikgedrukt en schuingedrukt te maken inline zijn. 

Thema blok categorie

Wanneer je een blok-gebaseerd thema gebruikt, wordt automatisch de Full-Site editing (FSE) modus ingeschakeld. Gutenberg 10.3 introduceert hiervoor een nieuwe ‘Thema’ categorie in de inserter. Momenteel bevat dit de Template Part, Header en Footer blokken. Deze verbetering heeft als doel om duidelijk te maken dat dit de bouwblokken voor thema’s zijn. Wellicht dat de Thema categorie in de site editor nog naar boven wordt geplaatst; dit zou wel logischer zijn voor gebruikers die thema-gerelateerde zaken willen bewerken. 

Meer weten over Gutenberg 10.3?

Om de nieuwe features en verbeteringen in deze update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Er is op het moment (nog) geen officiële release post voor Gutenberg 10.3 gepubliceerd, maar voor meer nieuws met betrekking tot Gutenberg kun je wel terecht op de Gutenberg Times website. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.