Gutenberg 10.1 is nu beschikbaar

Gutenberg 10.1 is nu beschikbaar

Vorige week werd Gutenberg 10.1 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin bevat meerdere verbeteringen voor de interface en de gebruikerservaring, plus een aantal nieuwe features. Vanzelfsprekend is er ook gewerkt aan het oppoetsen van de site editor, die later dit jaar in de WordPress core geïmplementeerd wordt. Hieronder hebben we de belangrijkste vernieuwingen van de update kort toegelicht.

Tussenruimte-opties voor Sociale Iconen en Knoppen blok 

De gereedschapsbalk van het Sociale Pictogrammen blok heeft een extra knopje gekregen om de ruimte tussen sociale linkjes te bepalen. Het Knoppen blok heeft daarnaast een ‘ruimte-tussen’ optie gekregen. Deze twee blokken hebben nu dus dezelfde flexibiliteit als het Navigatie blok.

Betere zichtbaarheid voor Herbruikbare blokken

In Gutenberg 9.7 werd het titel-veld voor Herbruikbare blokken naar de zijbalk verplaatst. Als je dat paneel niet open had staan, keek je er gemakkelijk overheen. Gutenberg 10.1 lost dat probleem op met een nieuwe pop-up module die wordt weergegeven als je voor het eerst een Herbruikbaar blok aanmaakt.

Semantische gereedschapsbalk voor afbeeldingen 

De gereedschapsbalk van het Afbeelding blok heeft een make-over gekregen. De knoppen zijn nu op een logische manier gegroepeerd, en de groepen zijn gescheiden met een border. Dit maakt het geheel veel overzichtelijker. Uiteindelijk moet deze manier van knoppen groeperen ook op andere blokken worden toegepast.

Meer weten over Gutenberg 10.1?

Voor een volledig overzicht van alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 10.1 kun je de officiële release post op make.wordpress.org lezen. Om de nieuwe features en verbeteringen in deze update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben.

Afbeeldingen: WPTavern

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.