Gutenberg 9.7 verbetert gebruikerservaring en herbruikbare blokken

Gutenberg 9.7 verbetert gebruikerservaring en herbruikbare blokken

Gutenberg 9.7 is nu beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin bevat slechts een aantal bug fixes, wat een indicatie kan zijn dat alles een stuk stabieler is dan bij vorige versies. De update biedt diverse verbeteringen op het gebied van gebruikerservaring. Ook heeft het Gutenberg team herbruikbare blokken geüpdatet.

Verbeteringen gebruikerservaring

De verbeteringen op het gebied van hoe features werken mogen dan subtiel zijn, ze hebben wel een positieve impact op de algehele gebruikerservaring van de editor. Zo is er wat veranderd in de blok variaties, waarbij een onderliggend blok gebruikt wordt om meerdere varianten van hetzelfde blok te creëren. Om een voorbeeld te geven: het Embed blok heeft onder andere een YouTube en een Twitter variant. Voorheen liet de blok inspector in de zijbalk dezelfde generieke naam en beschrijving zien, maar Gutenberg 9.7 laat nu zie welke specifieke variant er in gebruik is.

Een andere kleine maar eveneens handige verbetering is de voorvertoning die je nu te zien krijgt als je een blok veranderd naar een ander bloktype; je ziet dan meteen hoe het nieuwe blok eruitziet.

Verder is de drag & drop feature die in Gutenberg 9.6 voor blokken werd geïntroduceerd, nu ook op blok patronen toegepast.

Update herbruikbare blokken

De ontwikkeling van herbruikbare blokken in Gutenberg lag de laatste tijd een beetje stil, maar Gutenberg 9.7 laat zien dat het team er wel degelijk mee bezig is. Zo zijn herbruikbare blokken nu vanuit de post editor zelf te bewerken. Je kunt bijvoorbeeld een afbeelding uit het blok slepen. Het grootste verschil zit echter in de manier waarop herbruikbare blokken worden opgeslagen; als je op de Update knop van de editor klikt, kun je kiezen of je de volledige post en/of individuele herbruikbare blokken wil opslaan.

Meer weten over Gutenberg 9.7?

Om de nieuwe features in deze update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht van alle verbeteringen, bug fixes, experimentele features en documentatie updates in Gutenberg 9.7 verwijzen we je naar de officiële release post op make.wordpress.org.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.