Gutenberg 9.6 introduceert drag & drop blokken

Gutenberg 9.6 introduceert drag & drop blokken

Op de valreep voor de kerst werd Gutenberg 9.6 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin bevat meerdere verbeteringen, nieuwe API’s en experimentele features, welke vooral gericht zijn op full site editing. Het hoogtepunt zijn echter de drag & drop blokken, welke vanuit de inserter op het canvas gesleept kunnen worden. 

Drag & drop blokken

Drag & drop is een populaire feature die veelvuldig wordt toegepast bij page builder plugins, maar nog niet beschikbaar was in Gutenberg. Tot nu! De nieuwe drag & drop feature werkt op dit moment alleen nog maar met blokken; je kunt bijvoorbeeld nog geen blokpatronen op het canvas slepen. Maar vooralsnog lijken de drag & drop blokken prima te werken; ze faciliteren een gebruiksvriendelijke, soepele gebruikerservaring. Er is één dingetje dat me nog niet helemaal lekker zit. Als je drag & drop gebruikt in een programma als Photoshop, dan zijn je gereedschappen altijd direct beschikbaar in de zijbalk. Met de blok inserter is dit niet het geval. Als je de inserter open hebt staan kun je meerdere elementen naar je canvas slepen, maar zodra je ergens anders begint te werken verdwijnt de inserter. Dat gezegd zal deze feature in de komende updates ongetwijfeld de nodige verbeteringen krijgen.

Verticale layouts voor knoppen

Het is een kleinigheidje vergeleken met de drag & drop functionaliteit, maar wel een goede verbetering. Het Knoppen blok biedt nu de mogelijkheid om, naast de standaard horizontale layout, ook een verticale layout te gebruiken.

Meer weten over Gutenberg 9.6?

Om de nieuwe features in deze update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht van alle verbeteringen, bug fixes, experimentele features en documentatie updates in Gutenberg 9.6 verwijzen we je naar de officiële release post op make.wordpress.org.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.