Is Gutenberg het begin of het einde voor page builder plugins?

Is Gutenberg het begin of het einde voor page builder plugins?

Drag & drop page builder plugins hebben de afgelopen jaren talloze WordPress gebruikers geholpen om het bouwen van mooie WordPress websites te simplificeren. Ze hebben de drempel van website development verlaagd voor designers met geen of weinig programmeerkennis. Maar de recente introductie van Gutenberg, de nieuwe WordPress editor, lijkt donkere wolken af te roepen over de toekomst van page builder plugins. Op dit moment is Gutenberg nog een plugin. Maar vanaf WordPress 5.0 zal Gutenberg de standaard editor worden. Wat gebeurt er dan met al die page builder plugins?

De kans is groot dat je al met een of meerdere page builders hebt gewerkt, zoals bijvoorbeeld Beaver Builder, Thrive Architect, Page Builder by SiteOrigin, Conductor, Themify Builder, Visual Composer, Divi Builder of Elementor. In principe doen al die page builder plugins hetzelfde, met kleine verschillen in ontwerp en benadering. Er zijn ook veel succesvolle thema’s die een geïntegreerde page builder hebben of hun eigen page builder hebben gebouwd. Zo is er bijvoorbeeld Avada en de Fusion Builder.

Net als Gutenberg werken de meeste content editors met blocks voor verschillende content types. Elke block heeft een gereedschapssetje en kan gemakkelijk op de gewenste plek worden geplaatst door te slepen. De content van elke block kan, net als de instellingen, eenvoudig worden aangepast.

In de basis zijn er dus geen grote verschillen tussen Gutenberg en andere drag & drop page builders.

Een complete, kwalitatief hoogwaardige page builder is doorgaans niet gratis. De gratis page builder plugins die te vinden zijn op WordPress.org, vereisen op een bepaald punt dat je kiest voor een upgrade of een premium add-on. Gutenberg daarentegen, is open source. Iedereen kan er gratis gebruik van maken. Dus waarom zou je betalen voor iets dat je ook gratis kunt krijgen?

Wat betekent dit voor ontwikkelaars van page builder plugins?

Ontwikkelaars van page builder plugins moeten rekening houden met vier belangrijke punten:

  • Zodra WordPress 5.0 wordt uitgerold, zal Gutenberg standaard geinstalleerd worden op miljoenen WordPress websites.
  • Er zijn heel veel open source ontwikkelaars die graag een steentje willen bijdragen aan het succes van Gutenberg.
  • Plugin ontwikkelaars zijn allemaal druk bezig om hun producten Gutenberg-ready te maken. Iets dat ze niet hebben gedaan voor andere page builders.
  • Thema ontwikkelaars zullen zich gaan focussen op het bouwen van thema’s die compatibel zijn met Gutenberg.

 

Er zullen honderden, zo niet duizenden plugins worden gebouwd voor Gutenberg. Daar zullen zowel goede als slechte plugins bij zitten, gratis en premium. Er zal een nieuwe economie ontstaan rondom Gutenberg. Er zullen nieuwe kansen komen voor degenen die slim genoeg zijn om ze te grijpen.

Ontwikkelaars van page builder plugins zullen hun strategie moeten herzien, menen veel WordPress specialisten. Binnen enkele jaren zullen alleen nog de die-hard fans van commerciële page builder plugins gebruik maken, terwijl de overgrote meerderheid van de WordPress community op Gutenberg is overgestapt. De nieuwe WordPress editor mag nu dan nog niet helemaal werken zoals de bedoeling is, maar uiteindelijk zal Gutenberg veel meer te bieden hebben dan commerciële page builder plugins, die de ontwikkelingen niet zullen kunnen bijhouden. Dit zal resulteren in lagere inkomsten, waardoor de page builder ontwikkelaars gedwongen zullen worden om de ontwikkeling en ondersteuning stop te zetten. Uiteindelijk zullen ze hun marktaandelen verliezen en verdwijnen.

Als deze mensen gelijk hebben dan is de enige manier waarop ontwikkelaars van page builder plugins de komst van Gutenberg kunnen overleven, door iets te bedenken waardoor ze zich van Gutenberg kunnen onderscheiden.

Anderen denken dat page builder plugins voorlopig nog geen gevaar lopen, omdat ze veel meer te bieden hebben dan Gutenberg.

Wat denk jij? Hoe ziet de toekomst van page builder plugins eruit? Laat het ons weten in de reacties!

 

Lees ook: Gutenberg 4.0 komt over een paar dagen!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.