Gutenberg 4.0 komt over een paar dagen!

Gutenberg 4.0 komt over een paar dagen!

Matias Ventura, de tech lead van Gutenberg, heeft een update gepubliceerd over de voortgang van Gutenberg 4.0 en wat gebruikers kunnen verwachten. Deze versie, die over een paar dagen beschikbaar zal zijn, is de 40eupdate van het project.

Tot dusver afgeronde werkzaamheden

In de update beschrijft Ventura welke Gutenberg-gerelateerde werkzaamheden er inmiddels allemaal zijn afgerond. Hierbij kun je denken aan de Full Screen, Unified Toolbar en Spotlight modi om aan de creatieve voorkeuren van de gebruiker aangepast te worden, adaptive design en ondersteuning voor autosave. De lijst biedt ons een mooi overzicht van de voortgang sinds begin 2017, toen het Gutenberg project van start ging.

Feedback

Mede dankzij de “Try Gutenberg” callout in WordPress 4.9.8, waardoor steeds meer mensen Gutenberg gingen uitproberen, heeft het team veel feedback ontvangen. En die feedback heeft geleid tot verbeterde versies.

“De belangrijkste set features die we als doel hadden voor de [officiële release] van de editor is nu al een aantal versies compleet,” schreef Ventura. “Sindsdien hebben de vele tests die zijn uitgevoerd en de geweldige feedback die we van alle kanten krijgen, geresulteerd in nog meer verbeteringen en aanvullingen om te zorgen dat de algehele ervaring nog meer voldoening geeft.” Ventura verwijst daarmee naar zaken zoals de verschillende modi en tweaks aan de inserter en toolbar mechanismes.

Nog te doen

Ventura plaatste tevens een lijst met de resterende taken, waar nu nog aan gewerkt wordt. Dit betreffen echter allemaal verbeteringen aan bestaande functionaliteiten, nieuwe blocks, of achterwaartse compatibiliteit. Veel van de punten in deze lijst zullen in Gutenberg 4.0 worden verwerkt.

Gutenberg 4.0

Nu de eerste set features van Gutenberg compleet is, Gutenberg 4.0 over een paar dagen zal worden uitgerold, en het team de boel kan laten brouwen, komt de release van WordPress 5.0 snel dichterbij. Een specifieke datum is echter nog niet bekend. We houden je uiteraard op de hoogte!

 

Lees ook: Gutenberg 3.9 introduceert herbruikbare templates voor blocks

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.