Gutenberg 3.9 introduceert herbruikbare templates voor blocks

herbruikbare blocks in Gutenberg 3.9

Gutenberg 3.9 werd afgelopen week uitgerold, met een nieuwe feature die gebruikers in staat stelt om meerdere blocks in herbruikbare templates te groeperen. Deze templates kunnen ook geëxporteerd en vervolgens als JSON bestand geïmporteerd worden.

Herbruikbare templates

Het idee van herbruikbare templates bouwt voort op het concept van dynamische herbruikbare blocks, dat Gutenberg tech leider Matias Ventura in juni 2017 voorstelde. Herbruikbaarheid is nog krachtiger wanneer het op meerdere blocks wordt toegepast. De import/export opties maken het mogelijk om de templates gemakkelijk te delen met meerdere WordPress websites.

Als je het wil testen, kun je meerdere blocks selecteren door de content in een block te selecteren en deze buiten de grenzen van het block te slepen. De multi-select feature werd oorspronkelijk toegevoegd met het doel om meerdere blocks tegelijk te verwijderen of te verplaatsen, maar is nu onmisbaar geworden voor het creëren van herbruikbare templates.

Herbruikbare templates moeten het nog makkelijker maken om WordPress websites met pre-defined layouts te bouwen, die gebruikers en ontwikkelaars kunnen delen. Ze zijn veel intuïtiever te implementeren dan pagina templates.

Matias Ventura heeft een demo video online gezet, waarbij je de herbruikbare templates in actie kunt zien. In die video zie je ook een nieuwe tool voor het visueel vergelijken van manieren om een invalide block te converteren. De video is hier te bekijken.

herbruikbare blocks in Gutenberg 3.9

Overige verbeteringen in Gutenberg 3.9

Gutenberg 3.9 bevat nog meer aanvullingen, zoals verbeteringen aan de drag & drop handle, inklapbare groepen voor de block gereedschapsbalk, en de mogelijkheid om een cover image block naar een afbeelding te converteren en vice versa. Dark editor style support is nu ook beschikbaar voor thema ontwikkelaars, waardoor Gutenberg gebruiksvriendelijker wordt voor toepassingen met donkere WordPress thema’s. Voor een volledige lijst van de verbeteringen in Gutenberg 3.9 kun je de changelog raadplegen.

 

Lees ook: Gutenberg Cloud, een cross-platform bibliotheek voor custom Gutenberg blocks

 

Geef een reactie