Gutenberg Cloud: een cross-platform bibliotheek voor custom Gutenberg blocks

Gutenberg Cloud: een cross-platform bibliotheek voor custom Gutenberg blocks

Tijdens hun presentatie op Drupal Europe kondigde het Frontkom team achter het Drupal Gutenberg project aan dat ze bezig waren met een platform genaamd Gutenberg Cloud, een collectieve online bibliotheek voor Gutenberg blocks. Nu denk je misschien: “Ik heb toch helemaal niets met Drupal te maken?” Maar dat is het hem nu juist: omdat de blocks JavaScript-only zijn, werken ze zowel op Drupal als op WordPress. Ontwikkelaars kunnen dus voor beide platformen tegelijk bouwen!

Over Gutenberg Cloud

Gutenberg Cloud zal een complete bibliotheek voor custom Gutenberg blocks bevatten, zoals formulieren, call-to-actions en product grids. Deze kunnen dus op Drupal websites én WordPress websites worden ingezet. De makers van Gutenberg Cloud streven naar het faciliteren van een nieuwe cross-platform bibliotheek voor de editor, iets dat maar weinig mensen zich konden voorstellen toen het Gutenberg project van start ging.

“Gutenberg is veel meer voor ons dan gewoon een andere module,” zei Frontkoms André Rønsen tijdens hun presentatie op Drupal Europe. “We zien het als een platform voor gloednieuwe features. We zijn erg enthousiast over het sharing/community aspect en de mogelijkheden die het met zich mee brengt. We willen het makkelijk maken om custom blocks te delen en te hergebruiken. Voor pagina’s, projecten, bedrijven en zelfs voor verschillende platformen.”

De beschrijving van het project onderstreept de intentie van Gutenberg Cloud: “Code once, use everywhere: As Gutenberg blocks are CMS-agnostic, we want to provide an ecosystem all systems can connect to.”

Voordelen

Gutenberg Cloud zal een plugin verstrekken voor WordPress, en een module voor Drupal. Deze zouden gebruikers in staat stellen om blocks vanuit de admin te verkennen en te filteren, en de blocks die ze selecteren te downloaden. De eerste mockups laten een interface zien die lijkt op de thema en plugin browsers binnen de WordPress admin.

Door blocks beschikbaar te stellen op Gutenberg Cloud, hoeven ontwikkelaars niet voor elk individueel block een nieuwe WordPress plugin of Drupal module te bouwen. Daarbij hoeven gebruikers niet steeds een hele collectie blocks in een plugin te downloaden, wanneer ze er eigenlijk maar een of twee nodig hebben.

Het project zit nog in de testfase, maar volgens Rønsen zal Gutenberg Cloud nog voor het einde van dit jaar worden uitgerold.

 

Lees ook: Gutenberg 3.8 voegt full screen modus toe

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.