Gutenberg 3.8 voegt full screen modus toe

Gutenberg 3.8 voegt full screen modus toe

Slechts twee weken nadat Gutenberg 3.7 werd uitgerold, is Gutenberg 3.8 alweer beschikbaar om te downloaden. Deze update bevat onder andere een full screen modus die zowel de admin balk als het menu verbergt.

Gutenberg 3.8

Full screen modus

Anders dan voorgaande versies van de afleidingsvrije schrijfmodus, waar elementen in en uit het zicht kwamen, blijven de admin balk en het menu in 3.8 verborgen totdat de full screen modus weer wordt uitgeschakeld.

User Interface elementen

Behalve een full screen modus zijn er ook User Interface elementen toegevoegd, om herbruikbare Blocks in bulk te kunnen beheren. Thema auteurs kunnen nu editor stijlen registreren voor Blocks, zonder dat ze CSS specificaties of kennis van de interne DOM structuur van de editor hoeven te hebben.

Het icoon voor de Block instellingen is verplaatst van de rechterkant van de Blocks naar de gereedschapsbalk. Deze aanpassing legt de basis voor de herstructurering van de gereedschapsbalk, en maakt de interface netter door de iconen bij elkaar te houden.

WooCommerce compatibiliteit

Deze Gutenberg update maakt het eindelijk ook makkelijker om met Products Blocks te werken; door deze vanuit het Widgets gedeelte als een standaard content block toe te voegen. Dat heeft er voor gezorgd dat Gutenberg en WooCommerce eindelijk vriendjes zijn geworden! Goed nieuws voor WordPress webshops dus.

Verbeterde prestaties

Gutenberg 3.8 bevat tevens een aanzienlijke verbetering in de prestaties, wat te danken is aan een nieuwe hand-coded block parser. De geheugenconsumptie voor server-side taken is daarbij drastisch omlaag gegaan.

Matias Ventura schreef hierover:

“Het hebben van een formele specificatie van de Gutenberg block grammar heeft ons in staat gesteld om een stabiele core te behouden tijden de bijna 40 versies van de plugin, en recentelijk om de parser implementatie te laten evolueren en vergeleken te laten worden op het gebied van prestaties en juistheid.”

Voor een volledige lijst van alle aanpassingen in Gutenberg 3.8 kun je de release post raadplegen.

 

Lees ook: Yoast SEO team test Gutenberg integratie voor versie 8.0

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.