Gutenberg 3.7 is nu beschikbaar

Gutenberg 3.7 is nu beschikbaar

Gutenberg 3.7 is sinds 31 augustus beschikbaar om te downloaden. Deze nieuwste update bevat een aantal interessante veranderingen, welke we kort zullen toelichten in deze blogpost.

Unified Toolbar

De Fixed Toolbar heeft een nieuwe naam gekregen: Unified Toolbar. Dit is een nieuwe modus waarbij alle iconen van de gereedschapsbalk naar de bovenzijde van de editor worden verplaatst, net zoals bij de Classic Editor het geval is. Het Gutenberg team ontdekte namelijk dat gevorderde gebruikers, die geen moeite hebben met het ontbreken van de verbinding tussen Blocks en de gereedschapsbalk, de voorkeur geven aan deze layout.

Spotlight modus

Voor de WordPress gebruikers die zich liever op één contentblok tegelijk willen focussen, introduceert Gutenberg 3.7 een nieuwe modus: Spotlight. Wanneer deze modus is ingeschakeld worden de Blocks die op dat moment niet bewerkt worden gedeeltelijk vervaagd. Ook de outlines van het block verdwijnen. Dit is een experimentele poging voor het introduceren van een afleidingsvrije schrijfmodus. Dat het Gutenberg team daar mee bezig was werd 2 weken geleden al bekend, toen Matias Ventura een PR indiende om de mogelijkheden van het introduceren van een ‘Focus Modus’ te verkennen.

“Het doel is om een schrijfervaring te bieden die bevredigend is voor degenen die de voorkeur geven aan een omgeving met zo min mogelijk afleidingen,” schreef Ventura in een blogpost. “Ik ben hiermee aan het testen en ik vind het persoonlijk een zeer aangename modus om naar over te schakelen als ik gewoon wat wil schrijven. In combinatie met een degelijke set toetsenbord shortcuts zou het heel fijn zijn om dit te gebruiken. Maar het is wel belangrijk om een eenvoudige toetsenbord shortcut te verstrekken waarmee de modus aan en uit gezet zou kunnen worden.”

Nieuwe iconen

De iconen voor Paragraph, Heading en Subheading zijn geupdatet om meer duidelijkheid te verschaffen. Voor Gutenberg 3.7 zag het Paragraph Block icoon er namelijk uit als een uitlijnings-optie, wat nogal wat verwarring veroorzaakte.

Meer weten over Gutenberg 3.7?

Als je meer informatie wilt over de veranderingen in Gutenberg 3.7 kun je de Gutenberg 3.7 release post bekijken.

 

Lees ook: Gutenberg & Classic Editor plugin passeren 200.000 actieve installaties

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.