Gutenberg & Classic Editor plugin passeren 200.000 actieve installaties

Gutenberg & Classic Editor plugin passeren 200.000 actieve installaties

Het is inmiddels drie weken geleden sinds de “Try Gutenberg” callout in WordPress 4.9.8 werd uitgerold, en de plugin is de mijlpaal van 200.000 actieve installaties inmiddels gepasseerd. Maar dat geldt ook voor de Classic Editor plugin …

2.3 sterren

Voorafgaand aan WordPress 4.9.8 had Gutenberg een gemiddelde van 2.7 sterren op WordPress.org. Er blijven negatieve recensies binnenkomen, waardoor de gemiddelde beoordeling is gezakt naar 2.3 sterren.

Lees ook: “Try Gutenberg” callout levert gemengde reacties op

Gebruikers klagen dat de nieuwe WordPress editor omslachtig en gecompliceerd is en een inferieure schrijfervaring biedt. Er zitten echter ook een aantal positieve recensies tussen, waarin de editor een “noodzakelijke stap voorwaarts” wordt genoemd. Die recensenten lijken hoopvol dat de anderen hun mening zullen delen zodra ze de leercurve voorbij zijn. De overgrote meerderheid van recensenten, zowel de positieve als de negatieve, lijken het over één ding eens te zijn: De Gutenberg interface is nog niet intuïtief genoeg. Het Gutenberg team is hard bezig met het verwerken van de feedback in de bestaande interface, dus daar zou nog verandering in kunnen komen.

Classic Editor plugin

Actieve installaties van de Classic Editor plugin, het officiele vaccin voor wie geen gebruik wil gaan maken van Gutenberg als het officieel in WordPress 5.0 wordt geintegreerd, zijn ook opgelopen tot boven de 200.000. Dat cijfer staat dus gelijk aan het aantal websites dat Gutenberg heeft geactiveerd. Met het aantal Classic Editor plugin installaties in de lift kunnen we rustig stellen dat WordPress op weg is naar een verdeelde admin ervaring. Hoewel sommige WordPress gebruikers het als een gezonde overgangsoptie beschouwen, zal het aantal Classic Editor installaties uiteindelijk een indicatie zijn van hoeveel websites een alternatieve editing ervaring draaien omdat gebruikers niet klaar zijn (of niet bereid zijn) om op Gutenberg over te stappen.

classic editor plugin
Classic Editor plugin

Tot slot

Op een gegeven moment zal WordPress de editing ervaring moeten verenigen, door de Classic Editor gebruikers te overtuigen toch op Gutenberg over te stappen, of door simpelweg ondersteuning voor de Classic Editor stop te zetten. Tot het zover is zullen WordPress ontwikkelaars er nog een hele kluif aan hebben om ondersteuning te bieden voor beide plugins – of niet.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.