“Try Gutenberg” callout levert gemengde reacties op

“Try Gutenberg” callout levert gemengde reacties op

WordPress 4.9.8 werd vorige week uitgerold, en als je het nieuws een beetje in de gaten hebt gehouden weet je dat de “Try Gutenberg” callout in deze update zat. Het doel van die callout was om meer WordPress gebruikers van de nieuwe editor bewust te maken, en om te zorgen dat meer mensen hem gingen testen. Dat is gelukt; binnen de eerste 72 uur dat de callout in het WordPress Dashboard verscheen, nam het aantal sites dat Gutenberg geïnstalleerd had toe met maar liefst 300%. De Gutenberg plugin is de afgelopen week al meer dan 147.000 keer gedownload. Die nieuwe stroom van testers leverde echter gemengde reacties op.

Gemengde reacties 

“Blocks doen het niet voor mij. Zal de klassieke editor permanent beschikbaar blijven? Als ik een visuele block editor wil dan beloof ik dat ik er vrijwillig één zal installeren.”

“Ik hoop dat Gutenberg optioneel is.”

“Ik zie maar een paar gebruikers die enthousiast zijn over Gutenberg. De rest wil er niet aan. Waarom willen de jongens van WordPress het nog steeds in de core implementeren? Maak er een plugin van. Waarom geen plugin, waarom?”

“Ik vind de nieuwe Medium-achtige Gutenberg WordPress editor helemaal geweldig.”

“Hey @WordPress Gutenberg is dope, ik keur het goed.”

Terwijl sommige testers stilletjes problemen rapporteren op Github, schrijven anderen lange recensies waarin ze WordPress smeken om de nieuwe editor niet aan gebruikers op te dringen. Gutenberg recensies hebben momenteel een gemiddelde van 2.4 sterren, ten opzichte van de 2.7 sterren die het had voorafgaand aan de 4.9.8 update. Degenen die recensies hebben geschreven, hebben gemengde reacties over de plugin.

gemengde reacties

Kritische gebruikers

Op dit moment in de testfase creëren de recensies in de officiële directory een somber beeld van WordPress, dat haar gebruikers schoppend en schreeuwend het Gutenberg tijdperk insleurt. Maar je moet wel bedenken dat er verschillende redenen kunnen zijn voor een tester om een negatieve recensie te schrijven. Sommigen hebben wellicht het advies om het niet op een productiesite te gebruiken genegeerd, anderen hebben getest met niet-compatibele plugins. Sommigen zijn misschien te gehecht aan hun bestaande workflow, en sommigen moeten misschien nog wennen aan de interface. Natuurlijk zijn de meest kritische gebruikers ook het meest geneigd om een recensie te schrijven. Degenen die positief verrast zijn bij het vinden van een editor die goed voor hen werkt, hebben niet altijd de neiging om publiekelijk te reageren. Recensies zeggen niet alles, maar ze zijn wel belangrijk om in de gaten te houden voor feedback die van Gutenberg een succes kan maken.

Tot slot

Hoe je het ook bekijkt, de “Gutenprompt” van WordPress 4.9.8 doet precies waarvoor het bedoeld was: meer mensen overhalen om de nieuwe editor te testen. De uitnodiging is er al in geslaagd om goede, nuttige feedback naar voren te halen. Je moet alleen even door alle nonchalante en boze one-liners heen kijken.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.