Gutenberg 10.2 is nu beschikbaar

Gutenberg 10.2 is nu beschikbaar

Afgelopen week werd Gutenberg 10.2 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin bevat (naast een stuk of dertig bug fixes) ook weer een aantal verbeteringen op het gebied van Full-Site Editing (FSE) en globale stijlen, welke we hieronder kort zullen toelichten.

Media & Tekst blok naar Kolommen converteren 

Het was al een tijdje mogelijk om een willekeurig blok naar een Kolommen blok te converteren. Maar als je dat met het Media & Tekst blok deed, leverde dat meestal niet het gewenste eindresultaat op. Gutenberg 10.2 lost dat probleem op: als je nu een Media & Tekst blok omzet in een Kolommen blok, krijg je niet één maar twee kolommen, plus alle relevante eigenschappen van het originele blok.

‘Begin met schrijven of type / om een blok te kiezen’ verborgen

De tekst ‘Begin met schrijven of type / om een blok te kiezen’ wordt nu alleen nog maar bij de eerste lege alinea weergegeven, in plaats van bij alle daaropvolgende lege alinea’s. Het is een triviale wijzigingen, maar wel weer een puntje van ergernis minder.

Breedte Vulelement blok kan worden aangepast 

Wanneer je het Vulelement blok binnen een ander blok met een horizontale oriëntatie plaatst (zoals bijvoorbeeld het Navigatie blok), kun je in plaats van de hoogte nu de breedte aanpassen. Dit biedt meer mogelijkheden voor horizontaal gegroepeerde blokken. 

Meer weten over Gutenberg 10.2?

Om de nieuwe features en verbeteringen in deze update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een compleet overzicht van alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 10.2 kun je de officiële release post op make.wordpress.org lezen. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.