WordPress 5.8 krijgt WebP ondersteuning

WordPress 5.8 krijgt WebP ondersteuning

Eerder deze week werd op WordPress.org aangekondigd dat WordPress 5.8, waarvan de officiële release gepland staat voor eind juli, volledige WebP ondersteuning zal bieden.

Wat is WebP?

WebP is een relatief nieuw afbeeldingstype. Het is vergelijkbaar met .png en .jpeg, maar op dezelfde kwaliteit aanzienlijk kleiner. Mocht je er nog niet bekend mee zijn, lees dan ons artikel over alles wat je moet weten over het WebP bestandsformaat.

WebP ondersteuning voor WordPress

Volgens het bericht op WordPress.org kun je “vanaf WordPress versie 5.8 WebP afbeeldingen naar WordPress uploaden en gebruiken, net zoals je nu zou doen met een .jpeg of .png afbeelding (mits je hosting dienst WebP ondersteuning biedt).”

Dat laatste deel is wel van belang, want als je webhost geen WebP ondersteuning biedt, dan heb je er nu dus nog niet zoveel aan. Ook moet je er rekening mee houden dat geanimeerde en alpha formaten nog niet ondersteund worden bij geschaalde afbeeldingen; wanneer je in die bestandsformaten iets upload, worden er ‘lossy’ afbeeldingen gecreëerd. Daarbij heb je dus wel enig kwaliteitsverlies.

Sitediagnose meldingen

De Sitediagnose (of Site Health) sectie, welke te vinden is onder Gereedschap (Tools) op het WordPress dashboard, krijgt in WordPress 5.8 krijgt ook een update.  Er wordt een nieuw veld toegevoegd, waar je kunt bekijken of de webhost ondersteuning biedt voor het WebP bestandsformaat. Op die manier kun je dus in een oogopslag zien of je kunt profiteren van de nieuwe WebP ondersteuning in WordPress – zo niet, dan kun je een verzoek indienen bij je webhost.

Conversie naar WebP

WordPress 5.8 zal dus WebP ondersteuning krijgen, maar het is dan nog niet mogelijk om afbeeldingen naar WebP te converteren. Er zijn wel plannen om deze functionaliteit in de toekomst te integreren, zodat je .jpeg of .png afbeeldingen bij het uploaden naar WordPress dus meteen kunt converteren naar WebP. Totdat het zover is kun je gebruik maken van een van de WebP plugins voor WordPress.

Tot slot

De integratie van WebP is een belangrijke mijlpaal voor WordPress, die vele gebruikers zal helpen om betere Google Page Experience scores te behalen. Dit zijn het soort verbeteringen die ervoor zorgen dat WordPress haar positie als meest gebruikte content management systeem ter wereld kan behouden.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.