Gisteren schreven we over het WebP bestandsformaat en hoe je hiermee kunt zorgen dat je website sneller laadt. Safari biedt nog geen ondersteuning voor dit bestandstype, maar dit kun je oplossen door .jpeg en .png bestanden als ‘vangnet’ in te stellen voor Safari gebruikers. Er is echter nog een hindernis met betrekking tot het gebruiken van WebP: WordPress ondersteund het nog niet. Gelukkig is ook daar een oplossing voor: er zijn verschillende WebP plugins voor WordPress.
WebP ondersteuning
WordPress biedt ondersteuning voor alle populaire bestandsformaten, inclusief .jpeg, .png, .gif en .ico. WebP moet echter nog aan die lijst worden toegevoegd. Dat betekent dat je nu nog niet zomaar een WebP bestand kunt uploaden naar je WordPress mediabibliotheek. Als je dat probeert, krijg je deze foutmelding:
Je kunt nog steeds het WebP bestandsformaat op je WordPress site gebruiken – je hebt alleen een plugin nodig!
WebP plugins voor WordPress
We hebben een aantal WebP plugins voor WordPress voor je op een rijtje gezet:
#1. WebP Express plugin
Met de gratis WebP Express plugin kun je automatisch gegenereerde WebP afbeeldingen tonen aan bezoekers die WebP-ondersteunde browsers gebruiken. Safari gebruikers krijgen dan .jpeg of .png afbeeldingen te zien. Dit werkt met alle afbeeldingen op je website: die in je mediabibliotheek én in je thema’s.
#2. Jetpack Site Accelerator feature
Maak je gebruik van Jetpack? Dat is handig, want Jetpacks Jetpacks Site Accelerator feature (voorheen bekend als Photon) ook in staat om .jpeg en .png bestanden automatisch naar het WebP bestandsformaat te converteren.
#3. Imagify
In mei van dit jaar lanceerde WP Media, het bedrijf achter WP Rocket, versie 1.9 van hun Imagify plugin. Deze update introduceerde ondersteuning voor WebP. Voor elke afbeeldingen die je optimaliseert met de Imagify plugin, krijg je (mits aangevinkt in de instellingen) ook een WebP versie.
Tot slot
Het WebP bestand wordt nog niet zoveel gebruik als .jpeg en .png, maar er is ontzettend veel mee te winnen op het gebied van performance. Het kan niet alleen de bekende bestandsformaten vervangen, het levert ook veel kleinere bestanden op. En dus een snellere website! Er is echt geen ander bestandformaat voor het web waarmee je zonder merkbaar kwaliteitsverlies kleinere bestanden kunt creeren. Hopelijk zullen WordPress – en Apple – in de toekomst ook ondersteuning voor WebP toevoegen. Tot die tijd raad ik je aan om met dit bestandsformaat te experimenteren en te kijken hoeveel sneller je je WordPress website kunt maken.