Wat je moet weten over het WebP bestandsformaat

Wat je moet weten over het WebP bestandsformaat

Vorige week schreven we al over waarom je eerst je afbeeldingen moet optimaliseren als je een snellere WordPress site wil. Ook beschreven we een aantal methodes voor WordPress afbeeldingen optimaliseren. Maar aangezien afbeeldingen verantwoordelijk zijn voor gemiddeld 50% van het ‘gewicht’ van een site, is het slim om te kijken wat je nog meer kunt doen op dit gebied. In dit artikel laten we je kennismaken met het WebP bestandsformaat. Hiermee kun je afbeeldingen creëren die 26% kleiner zijn dan .png bestanden en 25 tot 34% kleiner dan .jpeg bestanden – terwijl je dezelfde kwaliteit behoudt.

Wat is het WebP bestandsformaat?

WebP is een bestandsformaat dat werd gecreëerd door het web performance team van Google. Het werd ontwikkeld als alternatief voor .jpeg, .png en .gif bestanden en ondersteund een goede compressie, transparantie en animaties. WebP werd al in september 2010 aangekondigd als de nieuwe open standaard voor gecomprimeerde afbeeldingen op het web, met kleinere bestanden en een vergelijkbare kwaliteit als .jpeg. Ondersteuning voor transparante afbeeldingen werd aangekondigd in 2012, wat WebP ook een alternatief maakte voor .png.

Browser ondersteuning voor WebP

Nu vraag je je wellicht af: Als WebP al zo’n acht jaar bestaat, waarom wordt het dan niet vaker gebruikt? Waarom gebruiken we nog steeds .jpeg en .png, wanneer WebP kleinere bestanden van vergelijkbare kwaliteit kan produceren?

Wel, zoals het geval is met veel nieuwe web technologieën, wordt WebP nog niet door alle moderne browsers ondersteund. Volgens Can I use… wordt WebP nu ondersteund door Chrome, Opera, Opera Mini, de Android browser en Chrome for Android. In oktober 2018 kondigde Microsoft aan om WebP ondersteuning toe te voegen aan hun Edge browser. Niet lang daarna deed Mozilla een vergelijkbare aankondiging voor Firefox. Nu is het alleen nog Apple’s Safari die achterloopt. Maar Apple zal geen keus hebben nu alle andere grote browsers ondersteuning bieden voor WebP.

WebP gebruiken – met .jpeg en .png als vangnet

Als je overweegt om WebP op je site te gebruiken, dan is het een goed idee om je Google Analytics te checken om te zien welke browsers je bezoekers zoal gebruiken. Chrome is met een marktaandeel van 64% momenteel de meest populaire browser. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de meeste bezoekers WebP afbeeldingen op je site kunnen zien. Aan de andere kant is Safari de op twee na meest populaire browser. Maar het feit dat Apple nog geen ondersteuning biedt voor WebP, betekent niet dat je dit bestandsformaat niet moet gebruiken. Het is namelijk mogelijk om WebP bestanden te tonen aan bezoekers die gebruik maken van de ondersteunende browsers, terwijl Safari gebruikers .jpeg en .png bestanden te zien krijgen. Op deze manier weet je zeker dat al je bezoekers je afbeeldingen te zien krijgen – terwijl gebruikers met ondersteunde browsers een snellere ervaring krijgen.

Morgen gaan we verder in op het gebruiken van het WebP bestandsformaat in WordPress.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.