Snellere WordPress site? Dit is waarom je eerst je afbeeldingen moet optimaliseren!

Snellere WordPress site? Dit is waarom je eerst je afbeeldingen moet optimaliseren!

De gemiddelde mobiele webpagina is in 2019 1.6 MB. Dat is best groot. Gemiddeld de helft van dat ‘gewicht’ wordt in beslag genomen door afbeeldingen. Dus wil je graag een snellere WordPress site? Dan kun je het beste beginnen met het optimaliseren van je afbeeldingen!

Een snellere WordPress site is een goed streven

Wie zich een beetje in web development verdiept, weet dat snelheidsoptimalisatie heel belangrijk is. Elke seconde telt. Snelle laadtijden zijn niet alleen van belang om je bezoekers de beste gebruikerservaring te kunnen bieden: Google kijkt ook naar hoe snel je website is! Een snelle website zal hoger in de zoekresultaten komen dan een vergelijkbare website die langzamer laadt. En nu de focus steeds meer verschuift naar mobiel, wordt snelheidsoptimalisatie steeds belangrijker.

Waarom eerst je afbeeldingen optimaliseren?

Als je streeft naar een webpagina van 1.5 MB en je voegt een afbeelding toe van 2 MB, dan heb je met die ene afbeelding je budget al ruim overschreden. Natuurlijk, afbeeldingen zijn belangrijk. Ze maken je website aantrekkelijker, kunnen helpen om dingen te verduidelijken en bieden ook SEO-voordelen. Maar je moet altijd letten op de bestandsgrootte van de afbeeldingen die je toevoegt. Als je niet beter weet en een afbeelding van 12 MB toevoegt, dan verpest je de performance van je hele website. Als je zorgt dat de afbeeldingen op één pagina samen niet meer zijn dan 1 MB, dan kun je je WordPress website echt een stuk sneller maken!

Mobile-first

Het optimaliseren van je afbeeldingen vereist dat je al je gebruikers een goede gebruikerservaring moet bieden. Op alle apparaten. Dus niet alleen op desktop computers en laptops, maar ook op tablets en smartphones. Dit wordt steeds belangrijker, zeker gezien Google’s mobile-first indexering. Je moet er voor zorgen dat de afbeeldingen op je mobiele website geschikt zijn voor mobiele apparaten die gebruik maken van tragere verbindingen. Om een voorbeeld te geven: als je mobiele website retina afbeeldingen gebruikt die eigenlijk bedoeld zijn voor desktop gebruikers, dan verspil je data. Mobiele websites met enorme afbeeldingen laden traag en zijn zeer frustrerend voor bezoekers die geen onbeperkte data hebben. Aan de andere kant wil je de bezoekers met grote beeldschermen en snelle verbindingen ook niet teleurstellen. Het kan de moeite waard zijn om te zoeken naar een thema dat automatisch de juiste afbeeldingsgrootte kiest aan de hand van het apparaat van de bezoeker.

Lees ook: De verschillen tussen responsive, adaptive en separate webdesign

Afbeeldingen optimaliseren, hoe doe je dat?

Je zou natuurlijk al je afbeeldingen één voor één kunnen verkleinen. Maar dat kost veel tijd en bovendien is dat helemaal niet nodig. Er zijn veel betere manieren voor het optimaliseren van je afbeeldingen! Morgen lees je daar meer over.

 

Heb jij je afbeeldingen al geoptimaliseerd? Dan kun je gaan kijken naar wat je nog meer kunt doen om je WordPress site sneller te maken. Lees ons artikel Welke plugins maken je WordPress site trager?

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.