Gutenberg 10.4 is nu beschikbaar

Gutenberg 10.4 is nu beschikbaar

Gutenberg 10.4 is nu beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin is wederom gericht op het verbeteren van Full Site Editing (FSE), de langverwachte feature die tegen het einde van 2021 in de WordPress core geïmplementeerd moet worden. 

Blok widgets in de Customizer

De meest opvallende vernieuwing in Gutenberg 10.4 zijn de blok widgets in de Customizer. Er is nu een nieuw blok inserter icoon beschikbaar waarmee je blokken in zijbalken en andere widget area’s kunt plaatsen.

Design updates voor de Site Editor

Versie 10.4 van de Gutenberg plugin introduceert ook een aantal verbeteringen op het gebied van design. Zo heeft de lijstweergave van de Site Editor nu meer consistentie betreffende icoon-afmetingen en tussenruimtes. Ook zijn er nieuwe kleuren toegepast voor hover, focus en selectie.

Overige verbeteringen op het gebied van FSE

Er zijn nog een aantal kleine updates op het gebied van Full Site Editing doorgevoerd in deze nieuwe versie. Zo kun je template aanpassingen nu direct in de editor terugdraaien en is het Navigatie blok flink verbeterd, onder andere met duidelijkere placeholders. Ook is er nu een helderder onderscheid gemaakt tussen custom stijlen en globale stijlen in de Site Editor. Er moet nog veel gebeuren voordat Full Site Editing klaar is voor integratie in de WordPress core, maar we komen stapje voor stapje dichterbij hoe het uiteindelijk moet worden.

Meer weten over Gutenberg 10.4?

Om de nieuwe features en verbeteringen in deze update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Wil je meer weten over alle vernieuwingen en bug fixes in Gutenberg 10.4? Check dan de officiële release post op make.wordpress.org.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.