Gutenberg 10.5 is nu beschikbaar

Gutenberg 10.5 is nu beschikbaar

Vorige week werd Gutenberg 10.5 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin introduceert een aantal interessante nieuwe features en verbeteringen, waaronder embedded PDF’s, kleuropties voor het Verse blok en nieuwe patronen. 

Embedded PDF’s

Ik heb best vaak de vraag gekregen van een opdrachtgever om PDF’s op hun website te plaatsen. Voorheen gebruikte ik daar altijd een plugin voor, maar Gutenberg 10.5 maakt het nog makkelijker. Als je het File blok gebruikt, kun je nu simpelweg een PDF naar het content canvas slepen, en het werkt! Bezoekers kunnen de PDF direct op de pagina lezen, maar er is ook een knop zodat ze het bestand naar hun eigen computer kunnen downloaden. Er is één nadeel, en dat is dat veel smartphones en tablets (nog) geen embedded PDF bestanden weergeven. Dat gezegd is dit wel een feature waar ik heel blij mee ben!

Uitgebreide kleuropties voor het Verse blok

Goed nieuws voor de poëtische WordPress gebruikers! In Gutenberg 10.2 werden al standaard blok-kleuropties aan het Verse blok toegevoegd. Die zijn nu uitgebreid met nog meer mogelijkheden! Je kunt tekstkleuren aanpassen voor individuele woorden en links, en effen achtergronden of achtergronden met kleurverloop toepassen. 

Nieuwe blokpatronen

Gutenberg 10.5 verwijdert alle 10 standaard WordPress blokpatronen en vervangt deze door 15 nieuwe, frisse designs. Maak je geen zorgen; als je nu een oud blokpatroon gebruikt heeft deze update geen invloed op je content. Blokpatronen zijn immers vooraf gedefinieerde sets van blokken, en het zijn in feite de blokken zelf (en niet de blokpatronen) die de uiteindelijke layout bepalen.  

Meer weten over Gutenberg 10.5?

Om de nieuwe features en verbeteringen in deze update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 10.5 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.