Gutenberg 10.7.1 is nu beschikbaar

Gutenberg 10.7.1 is nu beschikbaar

Vorige week werd Gutenberg 10.7 uitgerold. Enkele uren later volgde versie 10.7.1 met een aantal bug fixes. Deze update van de Gutenberg plugin is vooral gericht op de features die volgende maand in WordPress 5.8 geïntegreerd moeten worden. Hieronder lichten we kort de belangrijkste verbeteringen en vernieuwingen toe.

Integratie van Blokpatroon directory

Gutenberg 10.7.1 koppelt de blok editor aan het Blokpatroon directory op WordPress.org. Dat betekent dat ontwerpers hun blokpatronen kunnen verbeteren zonder dat de gebruiker iets hoeft te updaten; ze hebben dus altijd de meest recente versie van een blokpatroon tot hun beschikking. Voor gebruikers zal het Blokpatroon directory een handige tool zijn voor het bouwen van de meer complexe layouts in WordPress. Op dit moment zijn er slechts 10 blokpatronen beschikbaar, maar dat aantal zal snel groeien zodra het Blokpatroon directory wordt opengesteld en mensen zelf nieuwe blokpatronen kunnen indienen.

Nieuwe knoppen voor blok designs

Versie 10.7.1 introduceert een aantal nieuwe knoppen voor blok designs. Zo hebben de Site Titel en Site Tagline blokken ondersteuning gekregen voor het bepalen van marges. Het Site Titel blok heeft nu ook meer mogelijkheden met betrekking tot typografie. Daarnaast kunnen gebruikers nu de vulling en kleuren van individuele kolommen in het Kolommen blok aanpassen. 

Verbeteringen aan de bovenste gereedschapsbalk

Het gedrag en de plaatsing van de bovenste gereedschapsbalk in de blok editor (de ‘top toolbar’) hebben wat kleine aanpassingen gekregen om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je nu deze gereedschapsbalk inschakelt, heeft hij een gefixeerde positie boven het canvas, onafhankelijk van de breedte van het browservenster. 

Meer weten over Gutenberg 10.7.1?

De nieuwe features en verbeteringen in deze Gutenberg update worden met de lancering van WordPress 5.8 (die gepland staat voor juli van dit jaar) in de core doorgevoerd. Om ze alvast te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 10.7.1 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.