WordPress 5.6 “Simone” is nu beschikbaar

WordPress 5.6 “Simone” is nu beschikbaar

WordPress 5.6 “Simone” is nu beschikbaar. Deze WordPress update, vernoemd naar de Amerikaanse singer-songwriter en mensenrechtenactiviste Nina Simone, werd voor het eerst in de geschiedenis van WordPress geleidt door een volledig vrouwelijke release squad. De nieuwe versie biedt tal van nieuwe features voor de blok editor, verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid en niet te vergeten een nieuw standaard thema: Twenty Twenty-One.

Blok editor verbeteringen

WordPress 5.6 bevat de laatste 9 updates van de Gutenberg plugin. Al deze features zijn reeds uitgebreid getest en nu dus geïntegreerd in de WordPress core. Via de onderstaande links kun je de belangrijkste vernieuwingen in de blok editor per Gutenberg update nog even nalezen:

Gutenberg 8.6 maakte het mogelijk om de positionering van achtergrondvideo’s in te stellen.

Gutenberg 8.7 introduceerde flinke verbeteringen op het gebied van blokpatronen.

Gutenberg 8.8 verbeterde de achterwaartse compatibiliteit met het nieuwe widgets venster.

Gutenberg 8.9 was de update waarbij alle core widgets in blokken werden omgezet.

Gutenberg 9.0 verbeterde onder andere het Navigatie venster en Query blok.

Gutenberg 9.1 kreeg een nieuwe dropdown selector voor blokpatroon categorieën. Ook kwam deze update met de mogelijkheid om afbeeldingsgroottes in te stellen voor het Media & Tekst blok.

Gutenberg 9.2 voegde ondersteuning voor video ondertiteling toe, plus een alt tag vangnet voor afbeeldingen.

Gutenberg 9.3 activeerde automatisch full-site editing wanneer je een thema gebruikt dat ondersteuning biedt voor FSE. Ook verborg het alle Widgets en Customizer items uit het WordPress admin menu.

Gutenberg 9.4 introduceerde meer flexibiliteit met betrekking tot breedtes van knoppen, plus typografie-opties voor het Lijst blok.

Toegankelijkheid 

Het is niet voor niets dat we afgelopen week al een blogartikel wijdden aan WooCommerce en toegankelijkheid en we tips gaven om je WooCommerce shop toegankelijker te maken. Toegankelijkheid is een hot topic in de wereld van web development, en terecht! De nieuwe feature plugin van WordPress 5.6 bevat een template voor een accessibility statement (oftewel een toegankelijkheidsverklaring) die je zelf kunt bewerken. 

Het nieuwe Twenty Twenty-One thema

Begin oktober wierpen we al een eerste blik op het nieuwe Twenty Twenty-One thema, dat speciaal ontwikkeld werd om optimaal gebruik te kunnen maken van de nieuwste en beste features van de blok editor. Voor degenen die niet kunnen wachten tot ze eindelijk met full-site editing aan de slag kunnen, is er een alternatief Twenty Twenty-One Blocks thema beschikbaar gemaakt. Daar kun je alvast mee experimenteren!

Meer weten over WordPress 5.6?

Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in WordPress 5.6 kun je de officiële release post op WordPress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.