Een eerste blik op het nieuwe Twenty Twenty-One thema

Een eerste blik op het nieuwe Twenty Twenty-One thema

Zoals je waarschijnlijk wel weet komt WordPress bij elke grote update met een nieuw standaard thema. Bij WordPress 5.5 kregen we Twenty Twenty, en bij WordPress 5.6, dat gepland staat voor december 2020, krijgen we Twenty Twenty-One. Wat kunnen we verwachten van het nieuwe Twenty Twenty-One thema?

 

Seedlet als basis

Design

Het design is iets waarmee het nieuwe Twenty Twenty-One thema zich echt gaat onderscheiden van de vorige standaard WordPress thema’s. Ik werd persoonlijk nooit echt enthousiast van de kleurenpaletten van eerdere versies. Maar de kleurcombinaties van Twenty Twenty-One, waarbij pastelgroen en neutrale kleuren de boventoon voeren, zien er echt veelbelovend uit!

 

Twenty Twenty-One is ontworpen als een blanco canvas voor de blok editor. Voor de basis wordt gebruik gemaakt van een aangepaste versie van het Seedlet thema. Het robuuste systeem van ‘nested’ CSS variabelen maakt het makkelijker om een child thema aan te maken. Ook draagt het bij aan de integratie met de global styles functionaliteit die nu ontwikkeld wordt ten behoeve van full-site editing.

Voor de lettertypes maakt het thema gebruik van een native font stack, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over extra laadtijden. Typografisch gezien zijn de lettertypes vrij neutraal – het zijn geen super uitgesproken fonts. Maar dat maakt ze natuurlijk wel geschikt voor een breed scala aan websites, en dat is ook de bedoeling van het standaard WordPress thema.

Het ontwerp zelf ziet er vooralsnog relatief simpel uit, maar laat je daar vooral niet door misleiden. In WordPress 5.5 werd ondersteuning voor blok patronen toegevoegd, en het team wil Twenty Twenty-One graag gebruiken om te zien wat voor mogelijkheden dat allemaal biedt. Ze zijn dan ook hard bezig met het ontwerpen van custom blok patronen, die het thema unieke layout mogelijkheden moeten geven. Er zijn er al een aantal zo goed als klaar:

Het team staat overigens wel open voor suggesties betreffende meer blok patronen – deze kunnen via GitHub worden ingediend.

Meer weten over het Twenty Twenty-One thema?

Wil je graag op de hoogte blijven of een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het nieuwe Twenty Twenty-One thema, hou dan het make.wordpress.org/core blog in de gaten. De ontwikkeling vindt plaats op GitHub, waar ook een in-progress versie van de thema code te vinden is. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.