Gutenberg 9.4 is nu beschikbaar

Gutenberg 9.4 is nu beschikbaar

Afgelopen week werd Gutenberg 9.4 uitgerold. Deze update bevat vooral veel kleine verbeteringen aan bestaande features, terwijl er ook verder is gewerkt aan full-site editing. Versie 9.4 zal niet worden geïntegreerd in WordPress 5.6, waarvan de officiële release voor volgende maand gepland staat. Maar degenen die gebruik maken van de Gutenberg plugin hebben wel direct toegang tot de verbeteringen.

Knoppen blok

De breedte van een knop wordt standaard bepaald door de lengte van de tekst die erin staat. Gutenberg 9.4 biedt wat meer flexibiliteit met betrekking tot de breedte van knoppen. Het Knoppen blok heeft namelijk een nieuwe functie gekregen die het mogelijk maakt om de breedte van een knop in te stellen op 25%, 50%, 75% of 100% van de parent container. Omdat knop marges ook worden meegenomen in de berekeningen, kun je eenvoudig meerdere knoppen in een rij of grid plaatsen en zorgen dat ze allemaal mooi zijn uitgelijnd.

Lijst blok

Degenen die aan Gutenberg werken zijn al zo’n twee jaar bezig met het toevoegen van kleur- en tekstopties aan alle tekst-gebaseerde blokken, en nu heeft ook het Lijst blok dan eindelijk wat typografie-opties gekregen.

Sociale iconen

Versie 9.4 introduceert ook de mogelijkheid om sociale iconen kleiner of groter te maken. Je kunt kiezen uit verschillende voorinstellingen, waaronder klein, normaal, groot en extra groot. Op die manier kun je je sociale iconen beter in het ontwerp van je site laten opgaan, of juist meer laten opvallen.

Blok variaties

Bepaalde blokken bieden zogeheten blok variaties. In Gutenberg 9.4 kan er voor deze blokken een variatie switcher aan de blok inspector worden toegevoegd.

Meer weten over Gutenberg 9.4?

Om de nieuwe features in deze update te kunnen testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht van alle verbeteringen, bug fixes, experimentele features en documentatie updates in Gutenberg 9.4 verwijzen we je naar de officiële release postop make.wordpress.org.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.